Sernik piernikowy

Sernik piernikowy to idealny wypiek na święta - w jednym jego kawałku znajdziecie kremowość sernika i korzenno-miodowy smak piernika. Robiłam już podobny sernik w tamtym roku, ale tym razem dokonałam nieco zmian w przepisie (między innymi dodałam domową mieszankę przypraw korzennych, a nie kupioną przyprawę piernikową) i efekt końcowy przeszedł moje najśmielsze oczekiwania.

Świąteczny sernik piernikowy


Sernik jest kremowy, choć jego konsystencja w dużej mierze zależy od rodzaju użytego twarogu. Od jakiegoś czasu wykorzystuję do serników twaróg w wiaderku Piątnica, który nie ma niepotrzebnych dodatków ani nadmiaru serwatki, jest odpowiednio gęsty i gładki. Jeśli wolicie kupić tradycyjny ser w kostce, niech to będzie dobrej jakości twaróg półtłusty lub tłusty.
Sernik najlepiej jest przygotować na 1-2 dni przed podaniem, po upieczeniu schłodzony całą dobę w lodówce, nabierze odpowiedniej konsystencji.
Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm.

Sernik z przyprawą korzenną

Sernik piernikowy

Składniki:

SPÓD
100g herbatników (mogą być zwykłe, korzenne lub pierniczki)
50g masła
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika


MASA SEROWA
1kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego dwukrotnie lub dobrej jakości twarogu z wiaderka
5 jajek
130g miodu
100g cukru pudru
1/3 szklanki śmietanki 30%
1 płaska łyżka (10g) mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżki (20g) mąki pszennej
3-5 łyżeczek przyprawy korzennej do piernika (dałam 3 łyżeczki domowej mieszanki przypraw korzennych, gotowej z torebki proponuję dać 4-5 łyżeczek)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

cynamon do oprószenia sernika

Sernik piernikowy idealny na święta

Wykonanie:

- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- ciasteczka rozdrobnić na pył, masło rozpuścić, połączyć z herbatnikami, tworząc masę o konsystencji mokrego piasku, dodać przyprawę korzenną i cynamon, wymieszać
- tortownicę na dnie i bokach lub tylko na dnie wyłożyć papierem do pieczenia
- masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy, wklepać w dno formy, wyrównać, schłodzić
- schłodzony spód ciasteczkowy podpiec w 180 stopniach przez około 10 minut, ostudzić


Sernik z miodem

- piekarnik nastawić na temperaturę 150-160 stopni
- poniżej półki, na której będzie pieczony sernik, ustawić szerokie naczynie z wodą, sernik będzie pieczony z parą wodną, która zmniejsza ryzyko jego pękania (można pominąć, jeśli macie wypróbowaną dla serników temperaturę w swoim piekarniku)


- do miski przełożyć twaróg, śmietankę, jajka, miód, cukier puder, ekstrakt z wanilii oraz przesiane składniki suche: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz przyprawę korzenną do piernika
- wszystko krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników i uzyskania jednolitej konsystencji
- masę serową przełożyć na podpieczony i ostudzony spód ciasteczkowy, wyrównać

Sernik z przyprawami korzennymi jak piernik

- sernik wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 60-70 minut lub do momentu ścięcia się sernika
- upieczony sernik powinien być ścięty na całej powierzchni, zwłaszcza na środku, nie należy go jednak piec zbyt długo
- sernik pozostawić w wyłączonym i uchylonym piekarniku do ostudzenia
- ostygnięty sernik schłodzić przez całą noc w lodówce, przed podaniem oprószyć delikatnie cynamonem


Jak upiec sernik

1 komentarz:

  1. Jaki ładny kolor tego sernika, zapewne dzięki tej domowej przyprawie do piernika. Uwielbiam serniki i chętnie spróbowałabym Twojego :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.