Ciasto nie jest mocno słodkie, ale możecie ograniczyć lub zwiększyć podaną ilość cukru, dopasowując ją do własnych upodobań.
Trio przygotowałam w formie o wymiarach 21x21cm z wysokim brzegiem (co najmniej 7cm). Jeśli przygotujecie je w niższej formie, musi być ona nieco większa.
Składniki:
BISZKOPT
3 jajka
30g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego)
60g mąki pszennej
PONCZ
1-2 łyżki soku z cytryny
kilka łyżek przegotowanej wody
BUDYŃ TRUSKAWKOWY
500g truskawek
1-2 łyżki soku z cytryny
60g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego)
2 budynie śmietankowe bez cukru (40g każdy)
50g masła
1/3 szklanki wody
MASA ŚMIETANKOWO-TRUSKAWKOWA
200g serka naturalnego (homogenizowanego lub z wiaderka)
200ml śmietanki 30%
300g truskawek
1-2 łyżki soku z cytryny
30g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego)
1/4 szklanki wody
3 łyżeczki (12g) żelatyny
GALARETKA Z TRUSKAWKAMI
2 galaretki truskawkowe
500ml wody
400g truskawek
Wykonanie:
BISZKOPT
- jajka do biszkoptu należy wyjąć 2-3 godziny wcześniej z lodówki
- piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni
- formę wyłożyć tylko na spodzie papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować
- białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier
- do ubitej piany dodawać pojedynczo żółtka, po każdym ubijać do wrobienia żółtka w pianę, masę jajeczną ubijać aż będzie puszysta
- mąkę przesiać, małymi porcjami dodawać do masy jajecznej, za każdym razem mieszając delikatnie łyżką
- masę biszkoptową wyłożyć do formy, wyrównać, piec przez około 20 minut do tzw. suchego patyczka
- po upieczeniu formę z biszkoptem zostawić w wyłączonym i uchylonym piekarniku do ostygnięcia
- ostygnięty biszkopt odkroić nożem od brzegów formy, wyjąć z niej, zdjąć ze spodu papier
- przygotować poncz: sok z cytryny wymieszać z kilkoma łyżkami przegotowanej wody, wymieszać
- biszkopt wraz z papierem przełożyć na dno formy, nasączyć ponczem
BUDYŃ TRUSKAWKOWY
- truskawki umyć, pozbawić szypułek, rozdrobnić blenderem na mus, wymieszać z sokiem z cytryny
- mus truskawkowy przełożyć do rondelka, dodać cukier i masło, podgrzewać do momentu zagotowania
- w 1/3 szklanki zimnej wody rozpuścić budynie (dokładnie wymieszać, aby nie było grudek)
- do gotującego się musu truskawkowego wlać mieszankę budyniową, mieszać energicznie, aż składniki się połączą
- ciągle mieszając, gotować na małej mocy palnika, aż budyń zgęstnieje
- ugotowany budyń od razu wyłożyć na nasączony biszkopt, wyrównać i pozostawić do ostygnięcia
MASA ŚMIETANKOWO-TRUSKAWKOWA
- śmietanka i serek powinny być prosto z lodówki
- truskawki umyć, pozbawić szypułek, rozdrobnić blenderem na mus
- mus truskawkowy wymieszać z sokiem cytryny, przełożyć do rondelka, zagotować, zdjąć z palnika
- żelatynę wymieszać z zimną wodą, gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej do ponownego rozpuszczenia żelatyny (nie gotować, gdyż straci swoje właściwości żelujące)
- rozpuszczoną żelatynę wymieszać z gorącym musem truskawkowym, pozostawić do ostygnięcia
- serek zmiksować na gładką masę, dodać do niego ostudzony mus, wymieszać
- masę pozostawić do lekkiego zgęstnienia, można ją schłodzić w lodówce, należy jednak pamiętać, że masa będzie wtedy szybciej zastygać
- gdy masa serowa lekko zgęstnieje, schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier
- bitą śmietanę porcjami dodawać do masy serowej, delikatnie wymieszać
- gotową masę wyłożyć na schłodzoną warstwę budyniową, wyrównać, ponownie schłodzić do zastygnięcia nowej warstwy
GALARETKA Z TRUSKAWKAMI
- galaretkę wsypać do gorącej, przegotowanej wody, wymieszać, pozostawić do ostygnięcia
- zimną galaretkę schłodzić w lodówce do momentu, aż zacznie się ścinać (konsystencją będzie przypominać kisiel)
- truskawki umyć, pozbawić szypułek, pokroić na mniejsze kawałki
- ścinającą się galaretkę rozsmarować w niewielkiej ilości na zastygniętej warstwie śmietankowo-truskawkowej
- na galaretce ułożyć gęsto koło siebie truskawki, wyłożyć resztę galaretki, starając się rozprowadzić ją pomiędzy truskawkami i na ich wierzchu, wyrównać, schłodzić do zastygnięcia, najlepiej przez całą noc
3x truskawkowo, 3x tak :)
OdpowiedzUsuńprzeliczne ciacho zawsze mnie zadziwiasz :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDzięki, staram się ;)
Usuńpychota - muszę zrobić ,zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńSuper idealne ��
OdpowiedzUsuńTak precyzyjnie ułożyłaś to wspaniałe ciasto, że oczu oderwać nie można a co dopiero kiedy zacznie się jeść :)
OdpowiedzUsuńZjada się szybko, ciasto jest baardzo truskawkowe :)
Usuńtak bardzo chciałabym mieć teraz moc wyciąganie przedmiotów z komputer *_*
OdpowiedzUsuńTruskawkowa poezja :)
OdpowiedzUsuńpachnie latem :)
OdpowiedzUsuńNa jaka blache ten przepis jest?
OdpowiedzUsuńProszę przeczytać uważnie tekst nad pierwszym zdjęciem - podałam tam rozmiary formy :)
UsuńKocham truskawki, ten niepisany smak lata :) Pięknie wygląda to Twoje ciacho, tak słonecznie, kolorowo :) Myślę że warto je upiec, zdecydowanie:)
OdpowiedzUsuńWarto warto... Tak jak wygląda tak i smakuje:* mega truskawkowe
OdpowiedzUsuńZrobiłam i jest pycha :D
OdpowiedzUsuńZrobiłam, strasznie mdłe i bez smaku. Przerost formy nad treścią:(
OdpowiedzUsuńCiasto w smaku truskawkowe - po co robić, jak się nie lubi truskawek?
UsuńDo biszkoptu nie potrzeba proszku do pieczenia?
OdpowiedzUsuńNie, wystarczą dobrze ubite jajka.
UsuńCzy mogę użyć mrożonych truskawek?
OdpowiedzUsuńTak.
Usuń