Truskawkowe trio

Truskawkowe trio to połączenie trzech różnych warstw, w których powtarzającym się składnikiem są truskawki. Mamy więc truskawkowy budyń, masę śmietankowo-truskawkową oraz galaretkę z kawałkami soczystych truskawek, a wszystko to ułożone jest na puszystym biszkopcie. I uwierzcie mi, jedząc kawałek ciasta nie pomyślicie, że za dużo w nim truskawek. Poszczególne warstwy idealnie ze sobą współgrają, tworząc pyszną truskawkową całość.
Ciasto nie jest mocno słodkie, ale możecie ograniczyć lub zwiększyć podaną ilość cukru, dopasowując ją do własnych upodobań.
Trio przygotowałam w formie o wymiarach 21x21cm z wysokim brzegiem (co najmniej 7cm). Jeśli przygotujecie je w niższej formie, musi być ona nieco większa.

Ciasto Trio

Truskawkowe trio

Składniki:

BISZKOPT
3 jajka
30g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego)
60g mąki pszennej

PONCZ
1-2 łyżki soku z cytryny
kilka łyżek przegotowanej wody

BUDYŃ TRUSKAWKOWY
500g truskawek
1-2 łyżki soku z cytryny
60g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego)
2 budynie śmietankowe bez cukru (40g każdy)
50g masła
1/3 szklanki wody

truskawkowe ciasto

MASA ŚMIETANKOWO-TRUSKAWKOWA
200g serka naturalnego (homogenizowanego lub z wiaderka)
200ml śmietanki 30%
300g truskawek
1-2 łyżki soku z cytryny
30g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego)
1/4 szklanki wody
3 łyżeczki (12g) żelatyny

GALARETKA Z TRUSKAWKAMI
2 galaretki truskawkowe
500ml wody
400g truskawek

Ciasto truskawkowe na zimno

Wykonanie:

BISZKOPT
- jajka do biszkoptu należy wyjąć 2-3 godziny wcześniej z lodówki
- piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni
- formę wyłożyć tylko na spodzie papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować
- białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier
- do ubitej piany dodawać pojedynczo żółtka, po każdym ubijać do wrobienia żółtka w pianę, masę jajeczną ubijać aż będzie puszysta
- mąkę przesiać, małymi porcjami dodawać do masy jajecznej, za każdym razem mieszając delikatnie łyżką
- masę biszkoptową wyłożyć do formy, wyrównać, piec przez około 20 minut do tzw. suchego patyczka
- po upieczeniu formę z biszkoptem zostawić w wyłączonym i uchylonym piekarniku do ostygnięcia
- ostygnięty biszkopt odkroić nożem od brzegów formy, wyjąć z niej, zdjąć ze spodu papier
- przygotować poncz: sok z cytryny wymieszać z kilkoma łyżkami przegotowanej wody, wymieszać
- biszkopt wraz z papierem przełożyć na dno formy, nasączyć ponczem

Ciasto na zimno z truskawkami

BUDYŃ TRUSKAWKOWY
- truskawki umyć, pozbawić szypułek, rozdrobnić blenderem na mus, wymieszać z sokiem z cytryny
- mus truskawkowy przełożyć do rondelka, dodać cukier i masło, podgrzewać do momentu zagotowania
- w 1/3 szklanki zimnej wody rozpuścić budynie (dokładnie wymieszać, aby nie było grudek)
- do gotującego się musu truskawkowego wlać mieszankę budyniową, mieszać energicznie, aż składniki się połączą
- ciągle mieszając, gotować na małej mocy palnika, aż budyń zgęstnieje
- ugotowany budyń od razu wyłożyć na nasączony biszkopt, wyrównać i pozostawić do ostygnięcia

truskawkowe trio

MASA ŚMIETANKOWO-TRUSKAWKOWA
- śmietanka i serek powinny być prosto z lodówki
- truskawki umyć, pozbawić szypułek, rozdrobnić blenderem na mus
- mus truskawkowy wymieszać z sokiem cytryny, przełożyć do rondelka, zagotować, zdjąć z palnika
- żelatynę wymieszać z zimną wodą, gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej do ponownego rozpuszczenia żelatyny (nie gotować, gdyż straci swoje właściwości żelujące)
- rozpuszczoną żelatynę wymieszać z gorącym musem truskawkowym, pozostawić do ostygnięcia
- serek zmiksować na gładką masę, dodać do niego ostudzony mus, wymieszać
- masę pozostawić do lekkiego zgęstnienia, można ją schłodzić w lodówce, należy jednak pamiętać, że masa będzie wtedy szybciej zastygać
- gdy masa serowa lekko zgęstnieje, schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier
- bitą śmietanę porcjami dodawać do masy serowej, delikatnie wymieszać
- gotową masę wyłożyć na schłodzoną warstwę budyniową, wyrównać, ponownie schłodzić do zastygnięcia nowej warstwy

Ciasto z truskawkami i galaretką

GALARETKA Z TRUSKAWKAMI
- galaretkę wsypać do gorącej, przegotowanej wody, wymieszać, pozostawić do ostygnięcia
- zimną galaretkę schłodzić w lodówce do momentu, aż zacznie się ścinać (konsystencją będzie przypominać kisiel)
- truskawki umyć, pozbawić szypułek, pokroić na mniejsze kawałki
- ścinającą się galaretkę rozsmarować w niewielkiej ilości na zastygniętej warstwie śmietankowo-truskawkowej
- na galaretce ułożyć gęsto koło siebie truskawki, wyłożyć resztę galaretki, starając się rozprowadzić ją pomiędzy truskawkami i na ich wierzchu, wyrównać, schłodzić do zastygnięcia, najlepiej przez całą noc

Truskawkowy przekładaniec


Milion Smaków Truskawek - druga edycjaWiosenne słodkości!

18 komentarzy:

  1. przeliczne ciacho zawsze mnie zadziwiasz :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. pychota - muszę zrobić ,zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak precyzyjnie ułożyłaś to wspaniałe ciasto, że oczu oderwać nie można a co dopiero kiedy zacznie się jeść :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zjada się szybko, ciasto jest baardzo truskawkowe :)

      Usuń
  4. tak bardzo chciałabym mieć teraz moc wyciąganie przedmiotów z komputer *_*

    OdpowiedzUsuń
  5. Na jaka blache ten przepis jest?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę przeczytać uważnie tekst nad pierwszym zdjęciem - podałam tam rozmiary formy :)

      Usuń
  6. Kocham truskawki, ten niepisany smak lata :) Pięknie wygląda to Twoje ciacho, tak słonecznie, kolorowo :) Myślę że warto je upiec, zdecydowanie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Warto warto... Tak jak wygląda tak i smakuje:* mega truskawkowe

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam, strasznie mdłe i bez smaku. Przerost formy nad treścią:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto w smaku truskawkowe - po co robić, jak się nie lubi truskawek?

      Usuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)