Ciasto cytrynowe z kaszy manny

Ciasto z kaszy manny w takiej postaci kusiło mnie już od jakiegoś czasu, ale dopiero niedawno udało mi się zabrać za jego przygotowanie. Zainspirowałam się Semolina Yogurt Cake ze strony Inquiring Chef. Tamto ciasto po upieczeniu nasącza się syropem, ale ja chciałam, żeby ciasto nie było aż tak słodkie i kaloryczne, więc pominęłam ten etap. Ciasto wyszło i tak wilgotne oraz bardzo smaczne. Upiekłam je w małej tortownicy o średnicy 17cm.

Ciasto z kaszą manną

Ciasto z kaszy manny zawiera śladową ilość mąki pszennej, a struktura po upieczeniu jest trochę podobna do wilgotnych ciast jogurtowych. Sama kasza nie jest jakoś szczególnie wyczuwalna w smaku, choć przy gryzieniu czuć na języku jej niewielkie grudki.
Dodatek skórki i soku z cytryny nadaje ciastu delikatnie cytrynowy posmak.

Ciasto cytrynowe z kaszy manny

Ciasto cytrynowe z kaszy manny

Składniki:

2/3 szklanki (120g) kaszy manny
1/3 szklanki (65g) cukru
1/3 szklanki (70g) oleju
niecała szklanka (200g) śmietany 18%
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1/3 łyżeczki (2g) sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki (3g) proszku do pieczenia
szczypta soli
1 cytryna

do dekoracji cienko obrana skórka z cytryny

Ciasto cytrynowe z kaszy manny

Wykonanie:

- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- jajka ubić z cukrem, dodać śmietanę, olej oraz ekstrakt z wanilii, wymieszać
- do składników mokrych dodać kaszę, sól oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną

Wilgotne ciasto z kaszą manną

- wszystko dobrze wymieszać
- cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę oraz wycisnąć sok, dodać do ciasta, wymieszać
- formę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką
- ciasto przelać do przygotowanej formy
- piec w 170 stopniach przez 30-35 minut

Ciasto z kaszy manny

Upieczone ciasto przechowywać najlepiej w chłodnym miejscu i zjeść w ciągu 2-3 dni. Jeśli nie przepadacie za cytrynowymi ciastami, można pominąć dodatek soku i skórki cytrynowej, a ciasto wzbogacić o inny, ulubiony ekstrakt lub dodatek (pominięcie soku z cytryny może skutkować potrzebą dodania do ciasta nieco mleka lub wody, żeby konsystencja ciasta nie była za gęsta).

12 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie cytrynowe i wilgotne ciasta! :)
    Twoje prezentuje się bardzo apetycznie! *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię ciasta z wyczuwalnym smakiem cytryny. Twoje ciasto jest takie puchate, delikatne. Zapisze sobie ten przepis, bo chętnie zjadłabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, bardzo lubię kaszkę, więc z rozkoszą zjadłabym kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyprobowalam, ciasto wyroslo idealnie. Z jednej porcji jest bardzo male, polecam zrobic podwojna. :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Być może zadam głupie pytanie... Ale wolę się upewnić. Kasza sucha czy ugotowana? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każde pytanie jest dobre :-) Kasza ma być sucha.

      Usuń
  6. Witaj ! :)

    Śmietanka ma być słodka czy kwaśna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmietana, nie śmietanka, czyli taka gęsta z pudełka, 12% lub 18%.

      Usuń
  7. Czy można wyrabia w mikserze, czy lepiej drewniana łyżką?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można i tak, i tak. Mikserem polecam wymieszać krótko, tylko do połączenia się składników.

      Usuń
  8. Upiekłam, ciekawe wyszło, takie lekko chrzęszczące w zębach :) Dodałam sok z jednej cytrynki, ale smak mało wyczuwalny - może za mała była. Tak czy inaczej jeszcze to upiekę ale z podwójnej porcji (bo w blaszce 21x21 cm wyszedł plaskacz) i dam więcej cytryny. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)