Sernik z suszonymi śliwkami

Sernik z suszonymi śliwkami to pyszny wypiek bazujący na produktach kojarzących się ze świętami. Korzenny, lekko miodowy spód, waniliowa masa serowa oraz suszone śliwki i duża ilość polewy czekoladowej - z tych elementów powstał pyszny sernik, który w pełni zasłużył na miano sernika świątecznego.
Jest to sernik dla zdecydowanych wielbicieli suszonych śliwek, gdyż są one mocno wyczuwalne w polewie, jak i we wnętrzu sernika. Jeśli lubicie te aromatyczne owoce, sernik na pewno Wam posmakuje.
Sernik upiekłam w małej tortownicy o średnicy około 17cm, więc aby przygotować go w większej tortownicy, należy podwoić składniki.

Sernik z suszonymi śliwkami i czekoladą


Masa serowa jest zwarta i dość ciężka, jej konsystencja będzie zależeć też od rodzaju użytego twarogu. Z tego wiaderkowego (gęstego) sernik będzie miał nieco lżejszą konsystencję, a z twarogu własnoręcznie mielonego - zdecydowanie bardziej ciężką. Jeśli nie korzystacie z gotowych twarogów sernikowych, a nie przepadacie za zbyt zwartym sernikiem, proponuję połowę twarogu zamienić na serek mascarpone lub inny serek kremowy.

Sernik świąteczny z suszonymi śliwkami

Sernik z suszonymi śliwkami

Składniki:

SPÓD
100g ciasteczek korzennych
35g masła
10g (1 łyżeczka) miodu

MASA TWAROGOWA
500g twarogu trzykrotnie zmielonego (można dać pół na pół z mascarpone lub innym serkiem kremowym) lub gęstego z wiaderka
100g kwaśnej śmietany 18%
85g śliwek suszonych
75g cukru
2 jajka
1 pełna łyżka (15g) mąki pszennej
ziarenka z 1 laski wanilii

POLEWA
115g śliwek suszonych
75ml śmietanki 30%
75g czekolady deserowej
25g czekolady mlecznej
1/2 łyżeczki (2g) żelatyny
1 łyżka wody

Sernik ze śliwkami suszonymi

Wykonanie:

- ciasteczka rozdrobnić na proszek
- masło i miód podgrzać do rozpuszczenia się (np. w kuchence mikrofalowej)
-ciasteczka połączyć z masłem i miodem, wymieszać, aby powstał mokry piasek
- dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając go poza obręcz
- ciasteczkami wylepić dno formy, schłodzić
- składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej
- śliwki wypłukać i odsączyć, pokroić na dość duże kawałki
- piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni

Sernik na korzenno-miodowym spodzie

- twaróg, śmietanę, cukier i przesianą mąkę zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników
- pojedynczo dodawać jajka, po każdym krótko miksując
- do masy twarogowej dodać ziarenka wyskrobane z laski wanilii, wymieszać
- boki tortownicy posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia (nie trzeba, ale unikniemy odkrawania sernika od boków tortownicy)
- na spodzie ciasteczkowym w niewielkich odstępach ułożyć pokrojone śliwki
- na śliwki wyłożyć masę serową, wyrównać
- na dno piekarnika postawić duże naczynie z gorącą wodą (np. żaroodporne lub blachę)
- sernik wstawić do piekarnika, piec przez 60-70 minut lub do ścięcia się masy na środku sernika (podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika, można to zrobić pod koniec przewidzianego czasu)
- upieczony sernik pozostawić na trochę w wyłączonym, uchylonym piekarniku, następnie wyjąć na blat, ostudzić

Sernik z suszonymi śliwkami w polewie czekoladowej

- ostudzony sernik schłodzić przez całą noc w lodówce
- następnego dnia sernik wyjąć z lodówki
-  śliwki wypłukać, odsączyć, pokroić na duże kawałki
- śmietankę podgrzać na małym palniku, zdjąć, do gorącej wrzucać po kawałku czekoladę, wymieszać
 - żelatynę rozpuścić w 1 łyżce wody, gdy napęcznieje, krótko podgrzać (kilka sekund) w kuchence mikrofalowej
- żelatynę wlać do rozpuszczonej czekolady, wymieszać
- polewę od razu wykładać na wierzch śliwek, pokrywając je i cały wierzch sernika
- sernik po ostygnięciu polewy ponownie schłodzić w lodówce
- sernik należy kroić ostrym nożem, uważając na lekko ciągnące się śliwki z wierzchniej warstwy sernika

Sernik z polewą z czekolady

Sernik z suszonymi śliwkami należy przechowywać w lodówce. Spód z ciasteczek korzennych tuż po upieczeniu może się wydawać nieco twardy, jednak po jakimś czasie mięknie.

Świąteczne słodkości!

12 komentarzy:

  1. Co za widok! Kiedy go zobaczyłam ten sernik, nie mogłam opanować śliny . Genialny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, Krysiu :) Mnie najbardziej smakowała ta gruba warstwa czekolady ze śliwkami.

      Usuń
  2. Zakochałam się od pierwszego wejrzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacja! Wygląda baaardzo zachęcająco :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Zostala mi tylko polewa czekoladowa. Jutro dam znac jak smakuje...ale wiem ze bedzie zajebista ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny sernik, bardzo polecam! A polewa.. to moje ostatnie odkrycie! Bardzo ładnie się kroi i efektownie wygląda, poza tym oczywiście jest bardzo smaczna:-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam, piec sernik w termoobiegu czy grzałka góra-dół?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proponuję piec góra-dół, choć proszę sugerować się działaniem własnego piekarnika, tzn. jeśli inne serniki przy takich ustawieniach dobrze się pieką, to należy przy nich pozostać.

      Usuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)