Sernik z jabłkami

Sernik z jabłkami to sprawdzone połączenie smaków: jabłek i cynamonu, w towarzystwie aromatycznej masy twarogowej. Każda z warstw sernika zawiera cynamon, więc jest to wypiek dla zagorzałych wielbicieli tej przyprawy. Z racji, że jestem amatorką zarówno wszelkich serników, jak i jabłeczników, takie połączenia tych obu ciast w jednym bardzo przypadło mi do gustu.
Sernik można przygotować w tortownicy o średnicy 21cm.

Sernik jabłkowy z kruszonką


Sernik z jabłkami

Składniki:

CIASTO KRUCHE
130g mąki pszennej
70g masła
70g cukru pudru
2 żółtka
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli

MASA JABŁKOWA380g startych jabłek (3 średniej wielkości jabłka)
2-3 łyżki cukru
2 łyżki (25g) masła
2 łyżki (20g) budyniu śmietankowego b/c w proszku
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
1 łyżeczka cynamonu

MASA SEROWA
550g gęstego twarogu z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego
100g cukru
2 jajka
1 i 1/2 łyżki budyniu śmietankowego b/c w proszku
1/2 łyżeczki cynamonu

Sernik cynamonowo-jabłkowy

Wykonanie:

CIASTO KRUCHE
- mąkę przesiać z cukrem i cynamonem, dodać sól, zimne masło i żółtka, składniki posiekać, następnie szybko zagnieść jednolite ciasto
- ciasto zafoliować i schłodzić w lodówce przez 60 minut
- tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia tak, by wystawał poza obręcz
- na dno formy pokruszyć około 2/3 schłodzonego ciasta
- kruchy spód podpiec w 180 stopniach przez 20 minut
- podpieczone ciasto ostudzić

Sernik z cynamonem

MASA JABŁKOWA
- starte jabłka przełożyć do rondelka, skropić sokiem z cytryny, dodać cukier i masło, smażyć przez kilka minut, aż składniki połączą się, a sok lekko odparuje
- do gorącej masy jabłkowej dodać cynamon i proszek budyniowy, wymieszać, pozostawić do ostygnięcia
- boki tortownicy można posmarować tłuszczem i wyłożyć paskiem papieru do pieczenia lub niczym nie smarować (ja wybieram pierwszą opcję)
- masę jabłkową przełożyć na podpieczony spód, wyrównać

MASA SEROWA
- składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej
- twaróg przełożyć do miski, dodać cukier, cynamon i proszek budyniowy, krótko zmiksować
- do masy serowej dodawać pojedynczo jajka, po każdym miksując tylko do połączenia się
składników

Sernik z masą jabłkową i kruszonką

- gotową masę serową przełożyć na warstwę jabłek, wyrównać
- na wierzch równomiernie pokruszyć pozostałe ciasto
- sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni, piec 60-70 minut lub do momentu ścięcia się sernika, zwłaszcza na środku
- sernik może trochę urosnąć, jednak podczas stygnięcia powinien lekko opaść i wyrównać ewentualne nierówności powstałe podczas rośnięcia
- sernik studzić w wyłączonym, uchylonym piekarniku
- z ostudzonego sernika zdjąć obręcz tortownicy, sernik schłodzić przez całą noc w lodówce

Sernik z cynamonem i jabłkami

Ilość ciasta w serniku jest niewielka, żeby nie przytłoczyć smaku całości, jeśli jednak jesteście fanami dużej ilości kruszonki, należy zwiększyć proporcje ciasta kruchego o połowę.
Przy wyborze jabłek do sernika kierujcie się ich smakiem, najlepiej wziąć takie, które będą miały lekko kwaskowaty, soczysty miąższ. Jeśli wykorzystacie bardziej słodką odmianę owoców, konieczne może być zmniejszenie ilości cukru dodanego do masy jabłkowej.

7 komentarzy:

  1. Wygląda cudnie i pewnie tak smakuje :)
    Połączenie idealne.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, w takim i ja bym się zakochała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak tylko bede miala gdzie kupic ser to napewno sprobuje zrobic;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne połączenie :). Chyba się na taki skuszę.

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealna kombinacja... wszystko co kocham w jednym :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)