Ciasteczka orzechowe

Ciasteczka orzechowe to idealna przekąska dla wielbicieli orzechów. Te małe ciasteczka są pysznie orzechowe i bardzo kruche. Przechowywane w szczelnym pojemniku zachowują swoje walory smakowe i nie miękną. Można je śmiało przygotować nieco wcześniej i cieszyć się ich smakiem podczas nadchodzących świąt.
W przepisie użyłam drobno posiekanych orzechów włoskich, dzięki temu, że nie są one zmielone, są bardziej wyczuwalne w smaku ciasteczek. Z orzechami doskonale komponują się dodatki aromatyczne: ziarenka wanilii oraz skórka pomarańczowa.
Z poniższych proporcji można przygotować około 40 sztuk.

Ciasteczka z orzechami włoskimi


Ciasteczka orzechowe

Składniki:

120g mąki pszennej
20g (2 łyżki) mąki ziemniaczanej
70g masła
60g cukru pudru
50g orzechów włoskich
1 żółtko
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
ziarenka z 1/2 laski wanilii
skórka starta z 1 pomarańczy


Orzechowe ciasteczka

Wykonanie:

- orzechy włoskie bardzo drobno posiekać
- do miski przesiać mąki, proszek do pieczenia i cukier puder
- dodać zimne masło, składniki posiekać razem
- dodać żółtko, ziarenka wydrążone z 1/2 laski wanilii, posiekane orzechy oraz skórkę pomarańczową, zagnieść ciasto


Ciasteczka z orzechami włoskimi

- ciasto zafoliować, schłodzić przez 60 minut w lodówce
- piekarnik rozgrzać do 175-180 stopni
- ze schłodzonego ciasta odrywać małe kawałki ciasta (u mnie 7g), formować kuleczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach
- każdą kulkę delikatnie spłaszczyć widelcem (niezbyt mocno, gdyż ciasto jest bardzo kruche i ciasteczka nie mogą być za cienkie), odbijając na wierzchu wzorek


Małe, kruche ciasteczka

- jeśli nie wykorzystaliśmy całego ciasta, resztę schłodzić na czas pieczenia pierwszej tury ciasteczek
- uformowane ciasteczka piec przez 12-15 minut do lekkiego zrumienienia (na blasze z piekarnika piekłam 12 minut, na dodatkowej blaszce - 15 minut)
- upieczone ciasteczka pozostawić do lekkiego przestygnięcia na blasze, następnie przełożyć na talerz, pozostawić do całkowitego ostygnięcia
- formować i piec kolejne ciasteczka
- wystudzone ciastka przechowywać w pojemniku spożywczym


kruche ciasteczka

Ciasteczka orzechowe dość mocno rosną podczas pieczenia, więc nie należy nadawać im finezyjnych kształtów. Jeśli ciasto po schłodzeniu jest zbyt twarde i uformowane kuleczki nie dają się ładnie spłaszczyć widelcem, należy odczekać, żeby ciasto nieco zmiękło.


W orzechowym raju 3Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorówŚwiąteczne słodkości!

9 komentarzy:

  1. Akurat zalega u mnie w domu dużo orzechów włoskich :D Nigdy nie próbowałam robić z nimi ciastek, raczej traktowałam je jako dodatek do zwykłego ciasta z jabłkami. Chyba czas je wykorzystać ;)

    http://bsylwia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasteczka orzechowe <3
    Zapraszam do udziału w akcji "Świąteczne słodkości!"
    http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/swiateczne-slodkosci

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ one śliczne :) Musiały pięknie pachnieć :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Urocze! Muszę koniecznie takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają bardzo apetycznie, piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne ciasteczka! :)
    Wyglądają znakomicie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Rewelacyjnie pyszne! Gdyby mnie nimi ktoś poczęstował, myślałabym, że to wypiek profesjonalnych zakładów cukierniczych kupiony w sklepie. Skórka pomarańczowa jako dodatek sprawia, że ciasteczka mają delikatny pomarańczowy aromat i posmak, co wspaniałe komponuje się ze smakiem orzechów.

    OdpowiedzUsuń

  8. Bajeczne ciasteczka i piękne zdjęcia :-)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.