Ciasto kawowe z polewą śmietanową

Ciasto kawowe z polewą śmietanową to gratka nie tylko dla kawoszy. Smak tego napoju nie jest mocno wyczuwalny, a polewa przygotowana z kwaśnej śmietany wspaniale harmonizuje z wilgotnym, lekko słodkim ciastem, bardzo ładnie odznacza się też kolorystycznie od kawowej barwy ciasta.
Z tym ciastem miałam trochę "przebojów". Ostatnio działam w kuchni jak zakochana, zapominam o pewnych czynnościach, tak się zdarzyło w przypadku ciasta kawowego. W założeniu ciasto miało być przygotowane z całymi jajkami, ale oddzieliłam białka od żółtek, zmiksowałam razem pozostałe składniki i o białkach stojących wciąż na blacie kuchennym przypomniałam sobie, gdy ciasto od 10 minut przebywało w piekarniku. Ciasto wyszło bardziej zwarte, mniej puszyste, lecz takie jak najbardziej mi odpowiada, gdyż chciałam, by było wilgotne i dość ciężkie. Przepis podaję z żółtkami, jeśli jednak lubicie ciasta przygotowane z całych jaj, możecie skusić się na dodanie białek. Podobny przepis bazowy wykorzystuję w przepisie na jogurtowy murzynek, tam w przepisie są właśnie całe jaja.
Swoje ciasto przygotowałam w tortownicy o średnicy 18cm, gdyż po upieczeniu ładnie prezentuje się krojone w trójkąty, jeśli jednak macie ochotę zrobić je w keksówce, nie widzę żadnych przeciwwskazań.

ciasto kawowe z polewą z kwaśnej śmietany


Ciasto kawowe z polewą śmietanową

Składniki:

CIASTO
3 żółtka
120g cukru
150g śmietany 18%
200g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
50ml gorącej wody

POLEWA ŚMIETANOWA
150g śmietany 18%
2 łyżki cukru pudru

babka kawowa z polewą śmietanową

Wykonanie:

- kawę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić
- składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę
- dodać śmietanę, zmiksować
- do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, miksować do dokładnego połączenia się składników
 - ostudzony napar kawowy wlewać stopniowo do ciasta, cały czas miskując
- ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką ( na spód można dać papier do pieczenia)
- piec w 180 stopniach przez 40-45 minut, po tym czasie śmietanę wymieszać z cukrem i rozprowadzić na gorącym wierzchu ciasta, wstawić do piekarnika na kolejne 10 minut
- gotowe ciasto studzić w formie, przy wyjmowaniu nożykiem lekko oddzielić ciasto od wnętrza tortownicy, dopiero wtedy zdjąć obręcz
- przechowywać w chłodnym miejscu lub w lodówce

ciasto kawowe ucierane

Ciasto kawowe, które można też nazwać babką kawową, jest prostym, szybkim w  przygotowaniu ciastem, a polewa z kwaśnej śmietany bardzo urozmaica jego smak. Jest to ciasto dla wielbicieli ciężkich ciast o dość zbitej strukturze.

7 komentarzy:

  1. Cześć!
    Zapraszam do wzięcia udziału w moim blogowym konkursie. Do wygrania torcik ufundowany przez najsłodszą cukiernię w internecie.
    http://www.limonkowy.com/2014/03/bitwa-o-tort-konkurs-organizowany-wraz.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe to ciasto, super polewa. Pięknie zdjęcia.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszności zjadłabym takie ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  4. w sam raz do filiżanki kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zarówno ciacho jak fotki świetne

    OdpowiedzUsuń
  6. Super ciasto ,muszę zrobić coś kawowego .Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo dziękuję za przepis, ciasto kawowe podobnie jak sernik wiśniowy wyszło świetnie! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)