Sernik łaciaty bez pieczenia

Bardzo lubię serniki przygotowywane bez pieczenia - można je jeść nie tylko w lecie, choć wtedy najlepiej smakują z sezonowymi owocami, ale również w każdej innej porze roku, zwłaszcza że obecnie pogodę mamy niezbyt charakterystyczną dla zimy, a więc i z ciastami na zimno możemy poeksperymentować.
Mój łaciaty sernik bez pieczenia to połączenie serka homogenizowanego, mascarpone i śmietanki 30%, uzupełnione o dodatki takie jak czekolada biała i deserowa, a także kakao. Można wszystkie te składniki pomieszać i też wyszedłby smaczny sernik, ja natomiast pobawiłam się w podzielenie tych składników na dwie warstwy - typową dla serników, powstałą z serka homogenizowanego i mascarpone, oraz lżejszą, powstałą z duetu serka i śmietanki 30%. Dla efektu wizualnego część masy została połączona z ciemną czekoladą i kakao, aby nasz sernik uzyskał łaty, a na wierzchu - efekt marmurkowy.

Sernik bez pieczenia z mascarpone

Sernik łaciaty bez pieczenia
Składniki:
spód
10 herbatników
8 kostek białej czekolady (1/3 tabliczki)
3 łyżki mleka
warstwa serowa z mascarpone
200g serka homogenizowanego naturalnego
250g mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny
3 łyżki zimnej wody
0,5 szklanki gorącego mleka
8 kostek białej czekolady (1/3 tabliczki)
8 kostek czekolady deserowej (1/3 tabliczki)
warstwa serowa z kremówką
200g serka homogenizowanego naturalnego
300ml śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny
3 łyżki zimnej wody
0,5 szklanki gorącej wody
1 łyżeczka kakao

Sernik łaciaty bez pieczenia

Wykonanie:
SPÓD
- herbatniki pokruszyć bardzo drobno (można włożyć je do woreczka i rozgnieść wałkiem)
- czekoladę rozpuścić nad parą wodną, dodać mleko i mieszać do połączenia się składników
- do czekolady dodać pokruszone herbatniki i wymieszać do utworzenia dość zwartej kruszonki
- tortownicę posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki)
- masę z herbatników wyłożyć na spód i rozprowadzić łyżeczką tworząc cienką warstwę (jeżeli masa zaczyna się kruszyć, można zamoczyć łyżeczkę w mleku, pomoże to ją rozprowadzić)
- tak przygotowany spód schłodzić w lodówce
WARSTWA SEROWA Z MASCARPONE
- serek przełożyć do miski, dodać cukier puder i wymieszać
- do serka dodać mascarpone, masę dokładnie wymieszać/zmiksować
- żelatynę zalać zimną woda, wymieszać i pozostawić na chwilę do napęcznienia, gdy to nastąpi, wlać do niej gorące mleko i dokładnie wymieszać, pozostawić do ostudzenia, co jakiś czas mieszając
-  czekolady rozpuścić osobno nad parą wodną (można oczywiście w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej)
- żelatynę dodać do masy serowej, dokładnie wymieszać

sernik ze śmietanką bez pieczenia

- masę podzielić na 2 części, do jednej dodać lekko ostudzoną czekoladę deserową, do drugiej - białą czekoladę, masy wymieszać
- łyżeczką nakładać masy na przemian na spód z herbatników, gdy zakryjemy całe dno, nakładamy kolejną warstwę w ten sposób, że na biały kleks nakładamy ciemny i na odwrót
- powierzchnię lekko wyrównać, całość schłodzić do zastygnięcia masy 1-2 godziny
WARSTWA SEROWA Z KREMÓWKĄ
- śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier, następnie dodać serek, wymieszać
- żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i pozostawić na chwilę do napęcznienia, następnie zalać gorącą wodą i dokładnie wymieszać, ostudzić
- ostudzoną żelatynę wlać do masy śmietankowej, dokładnie wymieszać
- 2/3 masy przełożyć na zastygniętą warstwę serową
- do reszty masy dodać łyżeczkę kakao, dokładnie wymieszać
- masę kakaową wyłożyć na wierzch jasnej masy śmietankowej, nóż delikatnie zanurzyć w masie mniej więcej do połowy tortownicy (uważając, żeby nie uszkodzić zastygniętej masy serowej), następnie zatoczyć nim kilka kręgów, dzięki temu masy lekko się zmieszają, tworząc na górze nieregularny marmurkowy wzór
- całość schłodzić w lodówce, najlepiej całą dobę

sernik marmurkowy bez pieczenia

Sernik łaciaty ładnie prezentuje się na talerzu, nie jest mocno słodki, choć ilość dodanego cukru można śmiało zwiększyć lub zmniejszyć biorąc pod uwagę własne preferencje w tym temacie. Mój sernik powstał w tortownicy o średnicy 18cm, z tym, że zabezpieczyłam go od środka papierem do pieczenia, który wystawał około 1cm ponad brzeg tortownicy, dlatego śmiało można ten przepis bez zwiększania proporcji wykorzystać w formie o średnicy 20-21cm.

71 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Masa roboty. No cóż poświęce się i zrobię. :) mam nadzieje że efekt będzie wart czasu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam, faktycznie wymaga dużo czasu i cierpliwości ale przepis i efekt super. Warstwa z mascarpone wygrywa wszystko. A zamiast herbatników, których zapomniałam kupić użyłam ciasteczek maślanych, zupełnie przypadkowo wyszedł świetny smak. ;) polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cieszę się bardzo, że przepis przypadł do gustu. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wbrew pozorom wcale nie jest aż tak skomplikowany i pracochlonny jakby się mogło wydawać a smak rewelacyjny .Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  6. pychotka musi być,mam pytanko czy zamiast serka mascarpone można dodac inny serek np.sernikow?

    OdpowiedzUsuń
  7. Warstwa serowa to połączenie mascarpone z serkiem homogenizowanym, można śmiało wykonać ją w całości z serka homogenizowanego lub połączyć z twarogiem z wiaderka. Smak będzie na pewno trochę inny, ale myślę, że również wyborny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziekuje,mozna wiedzieć ile tego twarogu z wiaderka potrzeba?

    OdpowiedzUsuń
  9. Ilość mascarpone wystarczy zastąpić taką samą ilością innego serka, więc 250g. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic nie jest w stanie zastapic tego pysznego serka jakim jest mascarpone, po prostu jest boski !

      Usuń
    2. Ja też bym nie zamieniała na inny, ale być może ktoś z jakiegoś powodu nie może go użyć :)

      Usuń
  10. Dziekuje i również pozdrawiam,czy można zwiekszyc ilość cukru pudru i ile żeby było słodsze bo twarog z wiaderka wogole nie jest slodki?a zelatyny dodac tyle czy więcej chodzi o to czy nie będzie za rzadka masa?bardzo spodobal mi się ten przepis nie mogę się doczekać kiedy zrobie te pyszne ciasto;.

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeśli chodzi o żelatynę, proporcji nie trzeba zmieniać, spokojnie podana ilość zwiąże masę. Co do ilości cukru, serek mascarpone nie jest aż tak słodki w smaku, więc zamiana na twaróg sernikowy nie wymaga dodania dużo większej ilości cukru. Proponuję podczas słodzenia spróbować masę i dopasować ilość cukru do własnych preferencji smakowych :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziekuje za tak szybko odpowiedz,polece te ciasto znajomym i pani strone ze smakołykami,pozdrawiam cieplutko;.

    OdpowiedzUsuń
  13. Mogla by pani jeszcze na jedne pytanie odpisac jaki twarog do serników najlepszy by się nadal do teg ciasta chodzi mi o jakiej firmy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyj mascarpone. A nie jakiś z wiaderka.

      Usuń
  14. Do sernika bez pieczenia każdy twaróg sernikowy z wiaderka się sprawdzi, warto jedynie przeczytać skład na opakowaniu, gdyż niektóre twarogi mają już w składzie cukier i trzeba wtedy zmniejszyć jego ilość w składnikach ciasta. Osobiście korzystam z twarogu sernikowego Pilos z Lidla, nie ma on dodatku cukru i nadaje się również do serników pieczonych.

    OdpowiedzUsuń
  15. Można też zrobić jak zebrę,jest też ciekawy efekt.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dowolność w kolejności lub sposobie układania/mieszania mas jest duża i na pewno za każdym razem wyjdzie inny, ciekawy efekt :)

      Usuń
  16. Jakiego serka homogenizowanego naturalnego Pani użyła? Jakiej firmy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak szczerze to nie pamiętam, jakiego użyłam, ale każdy powinien się sprawdzić.

      Usuń
  17. Ciasto pięknie wygląda nie mogę się doczekać aż je zrobię 😋😋😋😋😋

    OdpowiedzUsuń
  18. Lubię wyzwania super efekt i super przepis zrobię go już w najbliższy weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Zrobię w piątek, ale doczekać juz się nie mogę ��

    OdpowiedzUsuń
  20. Zrobiony! Chłodzi się. Roboty dużo, ale mam nadzieję, że było warto.

    OdpowiedzUsuń
  21. Wczoraj zakasałam rękawy i zrobiłam. Ja i moje umiejętności kulinarne sięgamy poziomu parteru jednakże o dziwo wyszedł wyśmienity! Przepis świetny! Polecam każdemu!

    OdpowiedzUsuń
  22. Na jak dużą formę jest to ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aby był tak wysoki, jak na zdjęciach, należy go zrobić w tortownicy o średnicy 18cm z wysokim brzegiem (lub podwyższonym papierem do pieczenia), lub nieco niższy - w formie o średnicy 21cm.

      Usuń
  23. Szkoda, że większość przepisów jest na tak małą blaszkę. Ciasta są pyszne i w takiej małej ilości aż szkoda je piec, bo ani się człowiek nie obejrzy a już nie ma ani kawałka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie ze względu na blog są ciągle jakieś ciasta w domu, więc staram się nie piec ich w jakichś wielkich formach. Można jednak przeliczyć proporcje na większą blachę, a w razie problemów z tym - zapraszam do napisania maila (w zakładce Kontakt jest adres), chętnie pomogę :)

      Usuń
  24. Wygląda pięknie,jestem łasuchem i takie smakołyki raczej długo nie mieszkają w mojej lodówce :) Myślę ,że dzisiaj zrobię takie cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Bardzo proszę o szybką odpowiedź! ;) czy zamiast serka homogenizowanego mozna użyc serek homogenizowany z Danio waniliowy ? czy zepsuje on cały smak :( nigdzie nie mogłam znalesc naturalnego :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej można wykorzystać serek homogenizowany waniliowy, z tym, że najprawdopodobniej będzie trzeba zmniejszyć ilość cukru pudru w przepisie, gdyż takie serki są już słodzone (proszę sprawdzić smak masy podczas przygotowań).

      Usuń
  26. dziękuje :) oby tylko nie zepsuł smaku....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno sernik będzie smakował trochę inaczej, bo w moim przepisie nie ma wanilii, ale powinno wyjść równie smacznie :)

      Usuń
  27. Witam. Planuje zrobić córce sernik na mikołaja, ale ciężko dostać w mojej miejscowości serek homogenizowany naturalny :( w sklepie jest Bieluch serek pasteryzowany, może być, czy to już inna bajka :) widziałam jeszcze w biedronce Tutti naturalny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dawno nie jadłam serka Bieluch i nie kojarzę, jaką dokładnie ma konsystencję, natomiast z tego, co pamiętam, serek Tutti jest homogenizowany i powinien jak najbardziej się sprawdzić. Pozdrawiam :)

      Usuń
  28. Dziękuje, napiszę jak wyszedł. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  29. A gdyby dodać serek honogenicowany waniliowy zamiast naturalny? Próbował ktoś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie próbowałam, ale myślę, że to kwestia gustu - jeśli ktoś lubi smak waniliowy, możliwe, że sernik z nim też takiej osobie posmakuje. Proponuję tylko zmniejszyć ilość cukru lub całkiem go pominąć.

      Usuń
  30. Ja postępować w tym przepisie z żelatyna w listach, muszę użyć takiej, bo innej nie ma w sklepach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żelatynę w listkach należy namoczyć w sporej ilości wody, pozostawić do napęcznienia, lekko odcisnąć i podgrzać, np. w kuchence mikrofalowej, żeby się rozpuściła. W przepisie żelatynę zalewa się gorącą wodą/mlekiem, przy listkach można pominąć ten etap, należy jednak sprawdzić, ile po odciśnięciu i podgrzaniu żelatyny w listkach otrzymamy płynu. Jeśli sporo mniej, niż w przepisie, należy dodać tyle gorącej wody, aby uzyskać taką samą ilość. Sposób łączenia żelatyny z masą będzie taki sam, jak w przepisie.
      Trudno mi podać przelicznik, ile dokładnie listków należy użyć, gdyż nie korzystam z takiej formy żelatyny. Spotkałam się z informacją, że jeden listek, to jedna łyżeczka, ale żelatyna w listkach może mieć różną moc, warto zapoznać się więc z tym, co jest napisane na jej opakowaniu.

      Usuń
  31. Jaki rozmiar tortownicy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wysoka tortownica o średnicy 18cm lub 20cm o standardowej wysokości.

      Usuń
  32. Marii 17stycznia 2015

    delikates bardzo dobry,jeśli ktoś lubi piec ciasta ,to nie ma wielkiej pracy,ale za to smak rewelacyjny ,polecam...

    OdpowiedzUsuń
  33. wspanialy wczoraj zrobilam a dzisiaj jedlismy do kawki balam sie ze bedzie pracochlonny ale tylko wyglada skomplikowanie ,pozdrawiam serdecznie bede probowac innych twoich przepisow brygida.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że sernik smakował i polecam się na przyszłość :)

      Usuń
  34. Sernik wygląda cudownie :) Też wolę te bez pieczenia. Zapisuję do ulubionych ;) i na pewno zrobię na Święta dla spragnionej słodyczy rodzinki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i mam nadzieję, że sernik zadowoli podniebienia :)

      Usuń
  35. Bardzo dziękuję za te wszystkie wspaniałości bez pieczenia,oczy same jedzą już na wstępie,!
    Jak to miło,że są osoby mające nie tylko talent, ale i chęci do podzielenia się wiedzą z innymi!

    starsza pani

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za miłe słowa i pozdrawiam :)

      Usuń
  36. Z inspiracji tym przepisem zrobiłam serniczek na Święta (nieco go zmodyfikowałąm, uprościłam wykonanie). Komentarz rodzinki był jednomyślny: mistrzostwo świata! Dziękuję! Następny będzie Latte Macchiato! :) Pozdrawiam i będę tu często zaglądać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że mogłam zainspirować i zapraszam do korzystania z innych przepisów. Pozdrawiam :)

      Usuń
  37. Wyglada przepieknie i zapewne tak tez smakuje. Przepis na pewno wyprobuje i bede tu zagladac czesciej po inne inspiracje. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  38. Jaka cena wyjdzie wszystkich produktow na te ciasto ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno powiedzieć, zależy jakie produkty zostaną wykorzystane, poza tym ciężko wyliczać cenę dla produktów dodawanych w niedużych ilościach, jak 1 łyżka żelatyny, kakao czy kilka łyżek cukru.

      Usuń
  39. Możesz opisać dokładniej o co chodzi z tym "j, nóż delikatnie zanurzyć w masie mniej więcej do połowy tortownicy (uważając, żeby nie uszkodzić zastygniętej masy serowej), następnie zatoczyć nim kilka kręgów, " :) Nie rozumiem jak zmieszać te dwie warstwy, by wyszło jak u Ciebie :)

    Na białą warstwę wylać tę kakaową i rozsmarować?
    O co chodzi z tym wbijaniem noża? :)

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wykładasz białą masę, na nią ciemną, a potem wkładasz do masy nóż (tylko delikatnie, bo mniej więcej w połowie tortownicy jest już zastygnięta dolna masa i nie chcemy jej zepsuć) i kilka razy ruszasz nim, tak jak się miesza herbatę ;)

      Usuń
  40. Świetnie wygląda ten sernik. A mascarpone uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  41. Przepis ciekawy, smak obłędny! Wykonałam to ciasto na przyjazd gości, ale nie wyszedł mi idealnie - coś tam gotuję/piekę na co dzień, ale musiałam popełnić przy tym cieście jakieś błędy i proszę o pomoc:
    1. spód z herbatników rozmiękł, zrobiła się nieapetyczna mazia
    2. cały sernik jest leciutko lejący - może żelatyna nawaliła? ;-)
    3. wyłożyłam spód i boki tortownicy papierem do pieczenia i boki przykleiły się do papieru, że nie mogłam estetycznie wyjąć i podać ciasta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chodzi o spód z herbatników, prawdopodobnie na jego rozmięknięcie wpłynęło niezbyt dobre ścięcie się masy, gdyż normalnie tylko lekko mięknie.
      Na nieprawidłowe ścięcie się masy mogła wpłynąć żelatyna (jej rodzaj lub brak świeżości), ale też dobór składników czy sposób wykonania. Następnym razem proponuję dodać jej nieco więcej, gdyż na odległość trudno jest mi odnieść się do tego, co naprawdę zawiniło.
      Formę do ciast na zimno zawsze wykładam papierem do pieczenia. Jeśli jest to forma ze zdejmowalną obręczą, osobno daję papier na spód, wypuszczając go poza obręcz, a osobno docinam pasek na boki formy i przyklejam go za pomocą masła tak, żeby równo przylegał, a ciasto wyglądało po zdjęciu równo i estetycznie. Zazwyczaj nie mam problemu z odklejeniem się papieru od ciasta, więc podejrzewam że boki przykleiły się do papieru dlatego, że masa nie była odpowiednio ścięta.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Dziękuję :)

      Usuń
  42. Ile czekolady do spod a ile do masy i czy do spodu dodajmy mleko w proszku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie nie ma mleka w proszku, a ilość innych składników jest dokładnie opisana.

      Usuń
  43. Mam pytanie o serek homogenizowany. Czy ma to być serek homogenizowany waniliowy czy taki nie slodzony naturalny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie wykorzystałam serek naturalny niesłodzony, jeśli użyje się takiego o smaku waniliowym, należy zmniejszyć ilość cukru lub całkiem go pominąć.

      Usuń
  44. Witam. Czy miesza Pani żelatynę z Ciastem łyżka czy mikserem ??? Bo ja zawsze mieszam mikserem i żelatyna gęstnieje po chwili w misce. To może mieć wpływ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najważniejsze jest, żeby masa i żelatyna miały podobną temperaturę, wtedy żelatyna nie zgęstnieje za szybko, bez względu na sposób mieszania. Dobrym sposobem jest też zahartowanie żelatyny, dodając do niej najpierw po 1-2 łyżki masy, a dopiero potem wymieszać z całością.

      Usuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)