Z dyniowego wnętrza miałam przygotować krem, ale ponieważ wykorzystałam do niego tylko 2/3 dyni, resztę postanowiłam dodać do ciasta.
Ciasto dyniowe dzięki dodatkowi cynamonu jest cudownie aromatyczne, dynia nie jest jakoś specjalnie wyczuwalna w smaku, choć może być ją widać w strukturze ciasta i sprawia, że jest ono wilgotne i zwarte.
Ciasto jest niezwykle aromatyczne i mięciutkie, przepis można wykorzystać w keksówce o wymiarach 200x110x75.
Składniki:
2 jajka
10 łyżek cukru
6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
6 czubatych łyżek mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
opakowanie cukru wanilinowego
5 łyżek purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni)
4 łyżki roztopionego masła
5 łyżek mleka
Wykonanie:
- jajka utrzeć z cukrem, dodać purée z dyni i dokładnie zmiksować
- do masy dodawać stopniowo przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i cukier wanilinowy
- na koniec dodać stopione, ostudzone masło i mleko, zmiksować na gładką masę
- przelać do blachy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą i piec w 180-190 stopniach przez 50-55 minut lub do tzw. suchego patyczka
ale śmieszne szlaczki się zrobiły ;) ale lubię takie zbite i wilgotne ciasta!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na wykorzystanie dyni :) Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite ciacho :)
OdpowiedzUsuńMa bardzo ładny kolorek :)
OdpowiedzUsuńCzy mąkę pszenną mozna zamienic na zytnia razową albo na mąke z pełnego przemiału ?
OdpowiedzUsuńNie piekłam tego ciasta z inną mąką, ale myślę, że powinno się udać z mąką żytnią lub pełnoziarnistą, może wyjdzie nieco cięższe.
UsuńJaki tryb piekarnika
OdpowiedzUsuńGóra-dół.
Usuń