Z poniższego przepisy można upiec około 25 sztuk.
Składniki:
140g mąki pszennej
80g masła
60g cukru pudru
25g kakao
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80g mlecznej czekolady
Wykonanie:
- składniki powinny być z lodówki
- mąkę przesiać, dodać do niej cukier puder, kakao i proszek do pieczenia, składniki wymieszać
- dodać zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki oraz jajko, zagnieść ciasto
- czekoladę pokroić w dużą kostkę, wrzucić do ciasta, zagnieść ponownie, aby kawałki czekolady rozłożyły się w cieście w miarę równomiernie
- ciasto zafoliować i schłodzić
- schłodzone ciasto podzielić na około 25 części
- każdy kawałek lekko zaokrąglić przy brzegach i spłaszczyć
- uformowane ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie
- piec w 170-180 stopniach przez około 15 minut do wyrośnięcia ciasteczek i lekkiego zrumienienia
- po ostygnięciu przechowywać w szczelnym pojemniku
Jestem noga jeśli chodzi o słodkie wypieki, ale te ciasteczka wyglądają na wyjątkowo proste w przygotowaniu i mało czasochłonne. Nie lubię też nadmiernej słodyczy, więc gorzki smak kakao bardzo mi odpowiada. No i całkiem fajnie się prezentują, założę się że rozpływają się ustach : ) Upiekę w weekend - będą do kawy na niedzielę, dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńtego typu ciasteczka mają jedną zasadniczą wadę - strasznie szybko znikają :)
OdpowiedzUsuńMniam, wyglądają niewiarygodnie kusząco :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie próbujemy przepis 🤩
OdpowiedzUsuńWczoraj je upiekłam. Troszkę zmniejszyłam ilość kakao, dodałam 7 czy 8 łyżeczek i wyszły naprawdę świetnie. Bardzo szybko się je robi, w dodatku cukier, masło czy kakao prawie zawsze są w domu wiec można je przyrządzić kiedy tylko ma się ochotę. Mój chłopak się nimi zajadał :D Myślę, że nastepnego dnia smakują nawet lepiej. Pyszotka.
OdpowiedzUsuń