Ciasteczka z białą czekoladą

Ciasteczka z poniższego przepisu to małe krążki, przygotowane z dodatkiem białej czekolady. Są one bardzo kruche (dzięki sporej zawartości masła, jak i tłuszczu wchodzącego w skład czekolady) oraz dość mocno słodkie. Przechowywane w szczelnym pojemniku, po kilku dniach mogą zmięknąć, ale nadal będą pyszne :)
Z podanej porcji składników można przygotować 20 sztuk.

Ciastka z białą czekoladą


Ciasteczka z białą czekoladą

Składniki:

150g mąki pszennej
70g masła
60g białej czekolady
50g cukru pudru (można dać nieco mniej, bo ciasteczka są dość mocno słodkie)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka zimnej wody (można pominąć lub dodać więcej, w zależności od suchości ciasta)

Ciasteczka z białej czekolady

Wykonanie:

- masło do ciasteczek powinno być schłodzone
- białą czekoladę należy rozpuścić, ostudzić
- do miski przesiać mąkę pszenną, dodać proszek do pieczenia i cukier puder, wymieszać
- do składników suchych dodać zimne i pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz ostudzoną (ale ciągle płynną) białą czekoladę

Kruche ciasteczka

- składniki posiekać razem, zagnieść ciasto
- jeśli ciasto jest mocno kruche i sypiące się, dodać 1 łyżkę (lub nieco więcej) zimnej wody i ponownie zagnieść ciasto
- ciasto zafoliować, schłodzić przez 1 godzinę w lodówce
- schłodzone ciasto podzielić na 20 części
- każdą formować w kulkę, którą następnie spłaszczyć w dłoni

Ciastka z czekoladą

- tak uformowane ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach od siebie
- ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do około 170 stopni, piec przez 10-11 minut do lekkiego zrumienienia
- upieczone ciastka ostudzić, przechowywać w szczelnym pojemniku spożywczym

Ciasteczka o smaku białej czekolady

1 komentarz:

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)