Szarlotka owsiana

Szarlotka owsiana to tradycyjne ciasto półkruche z jabłkami, uzupełnione o sporą ilość płatków owsianych, które sprawiają, że ciasto jest bardziej chrupiące.
Przygotowałam ją w formie o wymiarach 30x20cm.

Szarlotka owsiana z ciasta półkruchego


Szarlotka owsiana

Składniki:

CIASTO
200g mąki pszennej
200g płatków owsianych
150g masła
100g cukru pudru
50g (2 pełne łyżki) jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

NADZIENIE
5 średniej wielkości jabłek (600g po obraniu i wycięciu gniazd nasiennych)
3 łyżki cukru
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka ekstraktu z wanilii
2/3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka masła


Owsiane ciasto półkruche z jabłkami

Wykonanie:

CIASTO
- składniki powinny być z lodówki
- mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia
- dodać płatki owsiane, cukier puder oraz pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, wszystko posiekać 
- dodać jogurt naturalny, wymieszać, zagnieść ciasto
- ciasto podzielić na dwie części, obie zafoliować i schłodzić przez 1 godzinę


Jabłecznik z płatkami owsianymi

- formę wyłożyć papierem do pieczenia
- jedną z części schłodzonego ciasta wylepić dno formy
- ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 15 minut lub do lekkiego zrumienienia
- upieczone ciasto ostudzić


Szarlotka z płatkami owsianymi

NADZIENIE
- obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z sokiem z cytryny
- owoce przełożyć do rondelka, dodać masło, cukier oraz ekstrakt z wanilii, wszystko podgrzewać do lekkiego zmięknięcia jabłek i odparowania ewentualnego soku
- jabłka lekko ostudzić, wymieszać z mąką ziemniaczaną


Szarlotka owsiana

- nadzienie jabłkowe wyłożyć na podpieczone ciasto, wyrównać
- na wierzch pokruszyć drugą część schłodzonego ciasta
- całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez 30-35 minut do zrumienienia
- ciasto kroić po ostygnięciu, przechowywać pod przykryciem

1 komentarz:

  1. Bardzo fajny przepis! Ja go trochę zmodyfikowałam, np. zwiększyłam ilość ciasta. Ten przepis jest bardzo dobry jako baza wyjściowa do własnych eksperymentów.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.