Babka kefirowa

Babka kefirowa posmakuje każdemu, nawet tym, którzy nie przepadają za ciastami ucieranymi, bo są dla nich za suche albo zbyt ciężkie. Ta babka jest zupełnie inna za sprawą kefiru, dzięki któremu jej wnętrze jest miękkie i mocno wilgotne.
Całość udekorowałam lukrem, który potęguje wilgotność wypieku oraz wprowadza akcent cytrynowy.
Przepis można wykorzystać w dużej formie babkowej z kominem (o średnicy u góry 21cm, u dołu 15cm, a wysokości 9,5cm).

Babka na kefirze


Babka kefirowa

Składniki:

300g mąki pszennej
250g kefiru
180g cukru pudru
150ml oleju
4 jajka
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

LUKIER
150g cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka wrzątku

Wielkanocna babka na kefirze

Wykonanie:

- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- formę na babkę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą
- białka oddzielić od żółtek
- białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania rozpocząć stopniowe dodawanie cukru (po 1 łyżce), ubijać do uzyskania gęstej konsystencji
- do gęstej masy dodać pojedynczo żółtka, po każdym ubijając masę
- ciągle ubijając, cienkim strumieniem wlać olej oraz kefir

Babka z cytrynowym lukrem

- do masy dodać ekstrakt z wanilii oraz w kilku turach przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i sodę, wymieszać delikatnie szpatułką
- masę przełożyć do formy, wyrównać
- formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, piec przez 50-55 minut lub do tzw. suchego patyczka

Miękka i wilgotna babka kefirowa

- upieczoną babkę wyjąc z piekarnika, a po wstępnym przestygnięciu, również z formy, ostudzić
- przygotować lukier: do miski przesiać cukier puder, dodać sok z cytryny oraz wrzątek, grzbietem łyżki utrzeć cukier na gładki lukier
- ostudzoną babkę udekorować z wierzchu lukrem, pozostawić do zastygnięcia
- babkę przechowywać pod przykryciem

Jak zrobić wilgotną babkę?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)