Tort makowy

Tort makowy to pyszne połączenie wilgotnych blatów makowych oraz kremu kawowego, wzbogacone dodatkowo o orzechy włoskie. Całość świetnie się ze sobą komponuje, a ciasto makowe jest na tyle wilgotne, że nie ma potrzeby nasączać go przed przełożeniem kremem.
Krem kawowy to połączenie ubijanej na parze masy jajecznej oraz masła i kawy. Jest on niezbyt słodki, co dobrze współgra z dość mocno słodkimi blatami makowymi.
Tort ma średnicę 21cm.

Świąteczny tort makowy


Tort makowy

Składniki:

CIASTO MAKOWE
200g suchego maku
190g cukru pudru
6 jajek
50g bułki tartej
50g orzechów włoskich
1 łyżka miodu
olejek migdałowy (do smaku)

KREM KAWOWY
300g masła
3 jajka
100g cukru pudru
1 espresso lub 2-3 łyżeczki kawy zalane 30ml gorącej wody
60g orzechów włoskich + 10 połówek do dekoracji

Tort z kremem kawowym

Wykonanie:

CIASTO MAKOWE
- mak zalać wrzątkiem, gotować przez około 30 minut, odcedzić, dobrze odsączyć
- odsączony mak zemleć dwukrotnie w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem
- przygotować rondelek z parującą wodą
- do miski wbić jajka, dodać cukier, krótko zmiksować
- miskę umieścić nad rondelkiem z parą tak, żeby para cały czas podgrzewała miskę
- jajka z cukrem ubijać mikserem tak długo, aż masa jajeczna wyraźnie zgęstnieje i zwiększy objętość, a końcówki miksera będą pozostawiać na niej ślady (może to trwać 10-15 minut)
- gęstą masę jajeczną zdjąć na blat, miksować, aż ostygnie (można też odstawić ją i miksować co kilka minut)

Tort makowy z kremem kawowym

- orzechy włoskie rozdrobnić w malakserze
- do masy jajecznej dodawać stopniowo zmielony mak, miód, rozdrobnione orzechy włoskie, bułkę tartą oraz olejek migdałowy (do smaku), wszystko delikatnie wymieszać
- tortownicę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, wyjmując go poza obręcz
- boki formy posmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą
- masę przełożyć do tortownicy, wstawić do piekarnika nagrzanego do około 170 stopni, piec przez 45-55 minut do tzw. suchego patyczka
- upieczone ciasto całkowicie ostudzić
- ostudzone ciasto przekroić na 3 dość cienkie blaty o grubości około 1-1,5cm (można też przekroić ciasto na 2 blaty)
- blaty można od razu przełożyć kremem lub przechowywać pod przykryciem, żeby nie wyschły

Tort makowo-kawowy

KREM KAWOWY
- masło wyjąć wcześniej z lodówki, aby przyjęło temperaturę pokojową
- przygotować ponownie rondelek z parującą wodą
- w misce umieścić jajka i cukier, miksować nad parą wodną tak samo jak w przypadku jajek do ciasta powyżej, aż masa zgęstnieje, ostudzić
- przygotować espresso lub 2-3 łyżeczki kawy zalać 30ml gorącej wody (jeśli macie mieloną kawę, należy ją po zaparzeniu przecedzić przez sitko), ostudzić
- miękkie masło utrzeć na puszystą masę
- do utartej masy dodawać stopniowo gęstą masę jajeczną (po 1 łyżce), nadal ucierając (miksując)
- na koniec dodać ostudzoną kawę, ponownie wszystko zmiksować do połączenia się składników
- gotowy krem można schłodzić lub od razu przełożyć nim blaty makowe

Tort z kawą

PRZYGOTOWANIE TORTU
- blaty makowe są na tyle wilgotne, że nie wymagają nasączenia
- na paterze lub talerzu umieścić jeden z blatów, nałożyć odpowiednią ilość kremu (około 1/4), na wierzchu ułożyć drugi krążek makowy, ponownie nałożyć krem i umieścić na nim ostatni blat
- wierzch i boki posmarować kremem
- orzechy włoskie rozdrobnić w malakserze, obsypać nimi wierzch i boki tortu
- na wierzchu dodatkowo na każdym kawałku (można to zrobić już po pokrojeniu tortu) umieścić połówkę orzecha
- tort schłodzić w lodówce prze kilka godzin, najlepiej prze całą noc
- podawać schłodzony
- przechowywać w lodówce pod przykryciem

3 komentarze:

  1. Pyszne ciasto. Nie jadłam nigdy tortu makowego. Muszę kiedyś taki zrobić do kawy :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)