Pierniczki, dzięki dodatkowi domowej przyprawy korzennej, są bardzo aromatyczne. Nie są mocno słodkie, więc dodatek lukru wspaniale uzupełnia ich smak. Z racji, że są od razu miękkie po upieczeniu, nie trzeba ich piec na kilka tygodni przed świętami, jak niektóre inne tego rodzaju wyroby.
Z podanego przepisu przygotowałam około 60 sztuk.
Pierniczki dyniowe
Składniki:
CIASTO
300g mąki pszennej
200g gęstego purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni)
100g masła
80g miodu
110g cukru
60ml wody
2 łyżki soku z pomarańczy
skórka otarta z 1 pomarańczy
2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej
LUKIER POMARAŃCZOWY
100g cukru pudru
2-3 łyżki soku z pomarańczy
Wykonanie:
- w rondelku umieścić masło i miód, podgrzewać do rozpuszczenia się masła
- przygotować karmel: do rondelka o grubym dnie przełożyć cukier, podgrzewać na średniej mocy palnika, aż cukier się rozpuści; UWAGA nie należy mieszać cukru, można jedynie potrząsać garnkiem
- należy uważać, żeby karmel się nie spalił, gdyż będzie miał gorzki smak
- gdy cukier się rozpuści i przyjmie karmelową barwę, należy ostrożnie wlać (może pryskać!) 60ml wody
- karmel pod wpływem wody zastygnie, należy go podgrzewać, aż ponownie się rozpuści
- gotowy karmel zdjąć z palnika, około 80ml przelać do mieszanki miodu i masła, wymieszać
- do lekko ciepłej mieszanki dodać purée z dyni, sodę oczyszczoną, skórkę i sok z pomarańczy, wszystko dokładnie wymieszać
- na koniec dodać przesianą mąkę i przyprawę do piernika, wszystko wymieszać, zagnieść ciasto
- ciasto zafoliować, schłodzić przez około 1 godzinę (lub dłużej)
- schłodzone ciasto podsypać mąką, rozwałkować na placek o grubości kilku milimetrów
- z ciasta wycinać wybrane kształty (u mnie gwiazdki), pierniczki przekładać w odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- gotowe pierniczki piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170-180 stopni przez około 10 minut
- dla pewności po upływie wskazanego czasu można sprawdzić stan upieczenia, przełamując jedno ciastko
- upieczone pierniczki zdjąć delikatnie z blachy, ostudzić
- ostudzone polukrować
- przyrządzić lukier: cukier puder przesiać do miski, dodać sok z pomarańczy, wszystko dokładnie utrzeć grzbietem łyżki na gładki lukier
- lukier powinien być średnio gęsty (na tyle rzadki, żeby móc wycisnąć wzorek na piernikach, ale na tyle gęsty, żeby po zastygnięciu wyraźnie odznaczał się kolorem od ciastek), więc jeśli konsystencja jest nieodpowiednia, należy albo dodać więcej cukru lub soku
- lukier przełożyć do rękawa cukierniczego lub woreczka z uciętą końcówką
- na każdym pierniczku wycisnąć paski z lukru
- pierniczki pozostawić do zastygnięcia lukru
- przechowywać w szczelnym pojemniku spożywczym lub puszce
nie dość, że pierniczki to jeszcze dyniowe! masz mnie! :D
OdpowiedzUsuńPrzepis jest straszny. Ciasto jest za płynne, a trzymałam się proporcji... Ogólnie nie wyszło, trzeba było dodać dużo więcej mąki.
OdpowiedzUsuńPrzepis jest dobry i sprawdzony. Naiwne jest myślenie, że trzymanie się przepisu to klucz do sukcesu; każdy używa innych składników, które wpływają na konsystencję ciasta. Zapewne zostało dane zbyt rzadkie puree i stąd problem.
UsuńCzy zrobienie karmelu jest konieczne czy mozna bezposrednio do masla i miodu wsypac cukier i podgrzac?
OdpowiedzUsuńTa zmiana może sprawić, że pierniczki będą bardziej słodkie, a oprócz tego należałoby ciasto rozluźnić jakimś płynem, gdyż do karmelu należy dodać wodę, a pomijając ten krok, możemy mieć za gęste ciasto.
Usuńspróbuję może dodać mniej cukru i 50ml wody do masy? :D dam znać czy wyszło, czy katastrofa :D
UsuńJeżeli chodzi o kwestię słodkości, to i tak jest ona bardzo subiektywnie odczuwalna i każdy przepis warto dopasowywać do swojego gustu.
UsuńJeśli chodzi o konsystencję ciasta, można wodę dodać już w końcowej fazie zagniatania ciasta, będzie wtedy widać, na ile jest ono luźne i na ile jej potrzeba. No i jeszcze wspomnę, że pierniczki mogą wyjść jaśniejsze bez karmelu, można w celu ich przyciemnienia dodać nieco kakao lub cieszyć się takimi jasnymi. Życzę sukcesu i czekam na informacje 👍
W przepisie nie ma jajek?
OdpowiedzUsuńNie ma.
Usuń