Drożdżowa gwiazda z makiem

Drożdżowa gwiazda z makiem do nic innego jak makowiec, tyle że w nieco innej formie niż zwyczajowa strucla zawijana. Można ją wykonać dowolnej wielkości, choć przepis przewiduje średnicę około 25cm (przed wyrośnięciem).
Gwiazdę po upieczeniu można tak jak ja oprószyć cukrem pudrem lub oblać lukrem.

Gwiazda z makiem


Drożdżowa gwiazda z makiem

Składniki:

CIASTO
320g mąki pszennej
120ml wody lub mleka
1 jajko
15g drożdży
60g cukru
20g masła

MASA MAKOWA
100g suchego maku
20g miodu
20g masła
100g bakalii
olejek migdałowy do smaku

cukier puder do oprószenia ciasta po upieczeniu

Gwiazda z masą makową

Wykonanie:

- bakalie sparzyć wrzątkiem, odcedzić, drobno posiekać
- mak zalać wrzątkiem, gotować przez 20-30 minut, odcedzić, ostudzić, dobrze odsączyć
- odsączony mak zemleć dwukrotnie w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem
- do maku dodać roztopione masło i miód oraz bakalie i olejek migdałowy (do smaku), wymieszać
- spróbować masę, jeśli jest za mało słodka, można dodać cukier do smaku lub więcej miodu
- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- do miski przesiać mąkę, w mące zrobić dołek, umieścić w nim rozkruszone drożdże oraz wodę/mleko, składniki wymieszać z częścią mąki tak, by uzyskać w dołku konsystencję gęstej śmietany
- tak przygotowany rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
- masło roztopić, wystudzić

Drożdżowy makowiec w kształcie gwiazdy

- do wyrośniętego rozczynu dodać jajko i cukier, wszystko wymieszać
- dodać ostudzone masło, wyrobić gładkie i lekko klejące ciasto
- miskę z ciastem przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości
- wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na trzy równe części
- każdą z części podsypać mąką i rozwałkować na placek o średnicy około 25cm
- pierwszy placek umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- na placku rozsmarować połowę masy makowej, przykryć drugim plackiem i nałożyć drugą część masy makowej
- na wierzchu umieścić trzeci placek
- placek naciąć promieniście na 12 części, pozostawiając na środku niewielki okrąg bez nacinania

Drożdżowa gwiazda z masą makową

- rozpocząć zawijanie gwiazdy, począwszy od dwóch naciętych kawałków obok siebie i postępując dalej tak samo z pozostałymi kawałkami: oba kawałki przekręcić 2-3 razy do wewnątrz i skleić ze sobą końcami
- tak przygotowaną gwiazdę przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia
- wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec przez 25-30 minut do zrumienienia
- upieczoną gwiazdę ostudzić, oprószyć cukrem pudrem
- przechowywać pod przykryciem, żeby ciasto drożdżowe nie wyschło

Świąteczna gwiazda z makiem

1 komentarz:

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)