Szarlotka pod kokosową skorupką

Szarlotka pod kokosową skorupką to klasyczne ciasto kruche z warstwą prażonych jabłek, zwieńczone "skorupką", powstałą z połączenia wiórków kokosowych i kilku składników odgrywających rolę spoiwa.
Jabłka w szarlotce, dzięki dodatkowi budyniu w proszku, tworzą zwartą masę. Całość idealnie ze sobą współgra i choć szarlotka jest dość słodka, z chęcią sięga się po kolejny jej kawałek.
Moja szarlotka powstała w formie o wymiarach 28x27cm.


Szarlotka kokosowa



Szarlotka pod kokosową skorupką


Składniki:

CIASTO KRUCHE
220g mąki pszennej
130g masła
50g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego)
1 jajko
szczypta soli

WARSTWA JABŁEK
około 1,6kg jabłek surowych lub 1l jabłek prażonych
100g cukru pudru lub do smaku w przypadku słodzonych jabłek prażonych
4 łyżki soku z cytryny (można pominąć przy jabłkach prażonych)
2 łyżki ekstraktu z wanilii
2 opakowania budyniu w proszku o smaku śmietankowych lub waniliowym

KOKOSOWA SKORUPKA
100g masła
100g cukru pudru
200g wiórków kokosowych
2 jajka

Szarlotka pod kokosową kołderką

Wykonanie:

CIASTO KRUCHE
- składniki na ciasto powinny być zimne
- mąkę przesiać, dodać cukier i szczyptę soli
- do składników suchych dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło oraz jajko, wszystko wymieszać, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto
- ciasto zafoliować i schłodzić przez 1h w lodówce
- formę wyłożyć papierem do pieczenia
- ciasto rozwałkować na placek wielkości formy lub wylepić nim dno formy, nakłuć widelcem

Szarlotka z wiórkami kokosowymi

WARSTWA JABŁEK
- jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, od razu wymieszać z sokiem z cytryny (żeby nie straciły koloru)
- jabłka przełożyć do rondelka, dodać cukier oraz ekstrakt z wanilii, podgrzewać do zagotowania, gotować aż jabłka zmiękną, a część soku odparuje
- gorące jabłka ostudzić
- ostudzone jabłka wymieszać z proszkiem budyniowym
- jeśli korzystacie z gotowych jabłek prażonych ze słoika, należy ewentualnie dosłodzić je do smaku i również wymieszać z budyniem w proszku
- tak przygotowane nadzienie wyłożyć na spód z ciasta, wyrównać
- wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec przez około 40 minut

Jabłecznik kokosowy

KOKOSOWA SKORUPKA
- masło roztopić, dodać wiórki kokosowe wymieszane z cukrem pudrem
- ciągle mieszając, zrumienić wiórki
- zrumienione wiórki ostudzić, wymieszać z jajkami
- gotową masę rozsmarować na zapieczonej masie jabłkowej, wyrównać, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, zapiekać 15-20 minut
- upieczoną szarlotkę ostudzić, przechowywać pod przykryciem

Kokosowy wierzch do szarlotki

6 komentarzy:

  1. właśnie wczoraj przygotowałam sobie kilka słoików jabłek na szarlotkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudna szarlotka, aż mi ślinka pociekła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiem co kusi bardziej jabłka czy ta skorupka :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak ja uwielbiam takie smaki!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Z tą kokosową skorupką musiała smakować wybornie! Świetna odmiana od tradycyjnej szarlotki :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)