Stefankę przygotowuje się szybko, bez użycia piekarnika, ciasto zaskakuje smakiem i pięknie się prezentuje.
Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 23x23cm.
Składniki:
CIASTO
2x250g herbatników typu petitki (zwykłe i kakaowe) lub nieco więcej (może zabraknąć kilku herbatników)
2x900ml mleka
2x120g czekolady (gorzkiej i białej)
2x60g masła
2x140g kaszy manny
2x40g cukru
POLEWA
80g gorzkiej czekolady
20g białej czekolady
1 i 1/4 łyżeczki oleju kokosowego (lub innego)
Wykonanie:
- formę wyłożyć papierem do pieczenia
- na dnie ułożyć warstwę jasnych herbatników, wolne miejsca uzupełnić kawałkami ciastek (powierzchnia nie musi być w 100% pokryta ciastkami, można je ułożyć w niewielkich odstępach od siebie)
- do dwóch garnków wlać po 900ml mleka, dodać po 60g masła, po 120g czekolady (do jednego gorzką, do drugiego białą) oraz po 40g cukru
- oba garnki podgrzać do rozpuszczenia się składników, następnie zagotować mleko
- do gorącego mleka wsypać po 120g kaszy manny, najlepiej zrobić to w odstępie czasowym, tzn. najpierw przygotować jeden "budyń", a następnie drugi
- kaszę należy wsypywać powoli, jednocześnie mieszając energicznie mleko, aby nie powstały grudki
- kaszę gotować, aż zgęstnieje, zdjąć z palnika
- na wyłożone w formie herbatniki nałożyć połowę ugotowanej jasnej kaszy, należy robić to delikatnie, żeby herbatniki się nie przemieściły, wyrównać jej powierzchnię
- na kaszy ułożyć warstwę herbatników kakaowych, a na nich połowę ugotowanej ciemnej kaszy
- następnie powtórzyć czynności (jasne herbatniki, jasna kasza, ciemne herbatniki, ciemna kasza)
- na wierzchu ułożyć pozostałe herbatniki (mogą to być zarówno herbatniki jasne, jak i ciemne)
- całość pozostawić do ostygnięcia kaszy, następnie zafoliować i schłodzić w lodówce
- obie czekolady do polewy rozpuścić w kąpieli wodnej, każdą osobno, wraz z niewielką ilością oleju kokosowego (do ciemnej czekolady dodać 1 łyżeczkę oleju, a do jasnej 1/4 łyżeczki)
- -rozpuszczoną ciemną czekoladę rozsmarować na wierzchu ciasta, łyżeczką nałożyć w różnych miejscach białą czekoladę, tworząc esy floresy, następnie zanurzyć w niej wykałaczkę i rozprowadzić ją, tworząc dodatkowo efekt marmurkowy
- ciasto z polewą ponownie schłodzić, najlepiej przez kilka godzin, a jeśli pomiędzy wykonaniem ciasta, a przygotowaniem polewy minęło mniej czasu niż 12 godzin, to schłodzić je przez całą noc
- kroić delikatnie (ze względu na polewę), przechowywać w lodówce pod przykryciem
Wow, jaki piękny kawałek ciacha:)
OdpowiedzUsuńwygląda genialnie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam stefankę a Twoja wyglada wspaniale :)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie moje smaki :)
OdpowiedzUsuńJaki rozmiar formy Pani uzyła?
OdpowiedzUsuńNie chcę wiedzieć ile to ma kolorii, bo koniecznie chcę zjeść to ciacho :D
OdpowiedzUsuńW przypadku takich ciast nie liczymy kalorii :D
UsuńHmm, wygląda doskonale :D
OdpowiedzUsuńJakie wymiary blaszki?
OdpowiedzUsuń23x23cm.
UsuńWygląda naprawdę wspaniale :)
OdpowiedzUsuńTa kostka to dosłownie milion dolarów- od razu przykuwa wzrok :D
OdpowiedzUsuń