Sernik wiedeński

Sernik wiedeński to klasyczny sernik bez kruchego spodu, wykonany z własnoręcznie zmielonego twarogu (najlepiej tłustego), z dodatkiem sporej ilości jaj oraz masła.
Tradycyjnie dodaje się do niego osobno żółtka i oddzielnie pianę ubitą z białek. Taki sernik jest trochę bardziej puszysty, ale też może mocno wyrosnąć i opaść po upieczeniu.
W moim przepisie na sernik wiedeński do masy dodaję całe jaja, aby niepotrzebnie nie wtłaczać do niej powietrza podczas długiego ubijania i tym samym finalnie otrzymać ładny, równy sernik.
Smak sernika wzbogaciłam dodatkiem ziarenek wanilii oraz skórką pomarańczową.
Wierzch można pozostawić bez niczego, oprószyć cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową.
Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm.

Sernik bez spodu


Sernik wiedeński

Składniki:

1kg twarogu tłustego, co najmniej dwukrotnie zmielonego
200g masła
200g cukru pudru
6 jajek
1 laska wanilii
skórka otarta z 1 pomarańczy
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżka mąki pszennej

cukier puder do oprószenia sernika (opcjonalnie)

Sernik bez spodu z ciasta

Wykonanie:

- składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej
- piekarnik rozgrzać do temperatury 140-150 stopni
- miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę
- do masy maślanej dodawać partiami twaróg i jajka, robiąc to naprzemiennie, ucierać tylko do połączenia się składników i uzyskania jednolitej konsystencji
- laskę wanilii przeciąć wzdłuż nożem, wyskrobać z niej ziarenka, dodać do masy serowej
- do masy dodać również skórkę otartą z pomarańczy oraz przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, składniki krótko wymieszać

Przepis na sernik wiedeński

- tortownicę na dnie wyłożyć papierem do pieczenia, wyjmując go poza obręcz
- boki formy można posmarować lekko masłem lub dodatkowo wyłożyć paskiem papieru do pieczenia (najlepiej przykleić go właśnie masłem)
- masę serową przełożyć do tortownicy, wyrównać

sernik wiedeński idealny na święta

- sernik wstawić do piekarnika, piec w 140-150 stopniach przez 70-80 minut do ścięcia się całej powierzchni sernika, zwłaszcza na środku (sprawdzam to, delikatnie dotykając wierzch sernika końcem wykałaczki)
- upieczony sernik powinien mieć sprężysty i ścięty wierzch
- po upieczeniu sernika wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik, lekko uchylając drzwiczki
- sernik wyjąć z piekarnika po ostygnięciu

Sernik bez kruchego spodu

- gdy sernik ostygnie, delikatnie zdjąć obręcz tortownicy
- sernik schłodzić w lodówce co najmniej przez 12 godzin, najlepiej przez noc
- przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub inaczej udekorować
- przechowywać w chłodnym miejscu pod przykryciem

Sernik tradycyjny

5 komentarzy:

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)