Jabłecznik kokosowy

Jabłecznik kokosowy to połączenie ciasta półkruchego oraz nadzienia jabłkowego, a także sporej ilości wiórków kokosowych. Jest to ciasto dla wielbicieli kokosowych smaków, a także dla tych, którzy nie przepadają za zbyt dużą ilością owoców w cieście - warstwa jabłek nie jest zbyt duża. Całość smakuje lekko kokosowo, nie jest też zbyt słodka, dlatego warto po upieczeniu wierzch ciasta oprószyć cukrem pudrem.
Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 23x23cm.

Szarlotka z ciasta półkruchego

Jabłecznik kokosowy

Składniki:

CIASTO
360g mąki pszennej
180g masła
120g cukru pudru
100g wiórków kokosowych
100g (ok. 5 łyżek) jogurtu naturalnego
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia

NADZIENIE
1kg (po obraniu i wykrojeniu gniazd nasiennych około 660g) jabłek
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki domowego cukru waniliowego
60g wiórków kokosowych
1 łyżka mąki ziemniaczanej

cukier puder do oprószenia ciasta

Szarlotka z kokosem

Wykonanie:

- do miski przesiać mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia, dodać wiórki kokosowe, składniki suche wymieszać
- dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, jajko i jogurt, wszystko posiekać nożem, a następnie zagnieść gładkie ciasto
- ciasto podzielić na dwie równe części, zafoliować i schłodzić przez około 1 godzinę
- jedną część ciasta rozwałkować i przełożyć na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia
- ciasto nakłuć widelcem, podpiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170-180 stopni przez 15-20 minut do lekkiego zrumienienia
- upieczone ciasto ostudzić

Jabłecznik z ciasta półkruchego

- jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na małe 1-2cm plasterki
- owoce przełożyć do rondelka, wymieszać z sokiem z cytryny i domowym cukrem waniliowym, podgrzewać do momentu zmięknięcia jabłek
- do gorących jabłek dodać wiórki kokosowe i mąkę ziemniaczaną, wymieszać
- ciepłą masę jabłkową wyłożyć na podpieczone ciasto, wyrównać
- drugą część ciasta rozwałkować, przełożyć na jabłka tak, by pokrywało całą powierzchnię nadzienia, nakłuć z wierzchu widelcem
- ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec 35-45 minut do zrumienienia
- upieczone ciasto ostudzić, a następnie pokroić na kwadraty i oprószyć cukrem pudrem
- przechowywać pod przykryciem

jabłecznik z kokosem

6 komentarzy:

  1. Moja babcia robiła podobny jabłecznik :) Skorzystam na pewno z tego przepisu, dzieci będą zachwycone :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda apetycznie :) jabłka i kokos to udany duet :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Upiekłam, użyłam szarych renet, wyszło przepysznie. Zniknęło tego samego wieczora. Połączenie kwaskowatych jabłek z kokosem świetnie smakuje. To bardzo dobry i łatwy przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)