Pierniczki staropolskie z ciasta dojrzewającego

Pierniczki staropolskie z ciasta dojrzewającego przygotujecie z tego samego przepisu co piernik staropolski. Ciasto musi leżakować przez kilka tygodni w chłodnym miejscu (najlepiej 4-6, choć i po 2-3 tyg. będzie dobre), dopiero po tym czasie można zabrać się za formowanie i pieczenie pierniczków. Można je przygotować bez nadzienia lub z powidłami, a wierzch udekorować lukrem lub polewą czekoladową.
Pierniczki z ciasta dojrzewającego można przechowywać bardzo długo w puszce lub innym szczelnym pojemniku, zwłaszcza te bez nadzienia i polewy. Najlepiej upiec je na kilka dni przed świętami, żeby odpowiednio skruszały, choć jeśli nie będziecie ich piekli zbyt długo, nie powinny stwardnieć.
Z podanego przepisu można przygotować 120-150 sztuk (w zależności od ich wielkości i tego, czy będą nadziewane, czy nie).

Pierniczki dojrzewające

Pierniczki staropolskie z ciasta dojrzewającego

Składniki:

1kg mąki pszennej
500g miodu naturalnego
330g cukru
250g masła
3 jajka
125ml mleka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
50g domowej przyprawy do piernika lub 2-3 opakowania gotowej przyprawy do piernika
powidła śliwkowe do przełożenia pierniczków

Przepis na pierniczki

Wykonanie:

-  do rondla przełożyć miód, cukier i masło, podgrzewać, aż cukier się rozpuści i składniki się połączą, zdjąć z palnika, ostudzić
- do letniej mieszanki dodawać stopniowo przesianą mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w mleku, sól oraz przyprawę do piernika
- wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką lub mikserem, gdyż ciasto jest dość luźne i klejące i trudno je zagnieść dłonią
- nie należy dodawać więcej mąki, ciasto po okresie leżakowania zgęstnieje i zmieni konsystencję, będzie je można bez problemu po podsypaniu mąką rozwałkować na placki

Pierniczki z nadzieniem

- gotowe ciasto przełożyć do szklanego, porcelanowego lub kamionkowego naczynia (u mnie szklana salaterka), przykryć czystą ściereczką kuchenną lub folią spożywczą, w której wykałaczką należy porobić dziurki, aby ciasto oddychało
- naczynie z ciastem należy umieścić w lodówce lub mocno chłodnym miejscu na 4-6 tygodni
- ciasto nie chłonie zapachów z lodówki, więc można je tam trzymać bez obaw
- po tym czasie ciasto należy wyjąć z lodówki i ocieplić (tuż po wyjęciu jest twarde i mało plastyczne)

Pierniki świąteczne

PIERNICZKI ZWYKŁE (BEZ NADZIENIA)
- ciasto podzielić na kilka części, każdą rozwałkować podsypując lekko mąką, na placek o grubości około 5mm (im grubsze pierniczki, tym miększe będą po upieczeniu)
- foremkami wykroić pierniki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach od siebie
- wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni, piec przez około 10 minut do lekkiego zezłocenia

Przepis na pierniczki

- pierniczki tuż po upieczeniu będą miękkie z wierzchu, nie należy jednak wydłużać czasu pieczenia, żeby ich niepotrzebnie nie przesuszyć
- w razie wątpliwości można przełamać jeden z pierniczków, żeby sprawdzić stan upieczenia
- pierniczki po upieczeniu delikatnie zdjąć z blachy, piec następną partię
- po całkowitym ostygnięciu przechowywać w puszce lub innym szczelnym pojemniku
- można je udekorować lukrem lub polewą czekoladową

Pierniczki staropolskie

PIERNICZKI NADZIEWANE
- powidła, jeśli nie są zbyt gęste, należy podgrzać w rondelku, aby odparowały i odpowiednio zgęstniały, ostudzić
- ciasto podsypując lekko mąką, rozwałkować na placek o grubości około 3mm
- z ciasta wykroić krążki (szklanką lub specjalną obręczą do wykrawania), połowę z nich ułożyć w niewielkich odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Pierniczki nadziewane - sposób przygotowania

- na środku każdego krążka ułożyć łyżeczką nieco powideł, przykryć drugim krążkiem ciasta, lekko docisnąć ciasto wokół nadzienia
- w tak przygotowanych krążkach foremkami wycinać różne kształty, pamiętając, że muszą być one na tyle duże, by "schowały" w środku nadzienie
- pierniczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni, piec przez 13-15 minut do lekkiego zezłocenia
- najlepiej przełamać jeden z pierniczków, żeby sprawdzić stan upieczenia
- pierniczki ostudzić, przechowywać w puszce lub innym szczelnym pojemniku

Pierniczki nadziewane

2 komentarze:

  1. podoba mi się bardzo ten pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam tym razem z domowymi powidłami, nie mogę się od nich oderwać! :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)