Serniczki należy upiec w formie na muffiny bez użycia papilotek. "Miseczką" dla masy serowej jest ciasto kruche.
Smak serniczków to klasyk - waniliowa masa serowa wzbogacona o kawałki kwaskowatego rabarbaru. Całość po upieczeniu warto oprószyć cukrem pudrem, doda on serniczkom słodyczy oraz wzbogaci efekt wizualny.
Z podanej porcji można przygotować 12 małych serniczków.
Serniczki z rabarbarem
Składniki:
CIASTO KRUCHE
200g mąki pszennej
100g masła
80g cukru pudru
2 żółtka
MASA SEROWA
250g mielonego twarogu
80g śmietany 18%
50g domowego cukru waniliowego
1 jajko
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
160g rabarbaru + 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
cukier puder do oprószenia serniczków
Wykonanie:
CIASTO KRUCHE
- składniki na ciasto powinny być zimne
- mąkę przesiać, dodać cukier puder, posiekane na mniejsze kawałki masło oraz żółtko
- składniki wymieszać, zagnieść gładkie ciasto
- ciasto zafoliować, schłodzić w lodówce przez godzinę
- schłodzone ciasto podzielić na 12 części
- wgłębienia w formie posmarować masłem
- każdym kawałkiem ciasta wylepić wgłębienie w formie na muffiny
- formę z ciastem schłodzić przez 30 minut w lodówce
- piekarnik rozgrzać do temperatury 180-190 stopni
- schłodzone kruche babeczki wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 15-20 minut lub do zrumienienia
- upieczone babeczki pozostawić do ostygnięcia, nie wyjmować z formy
MASA SEROWA
- składniki na masę powinny być w temperaturze pokojowej
- piekarnik rozgrzać do temperatury około 150 stopni
- rabarbar oczyścić, osuszyć, pokroić na małe kawałki, przełożyć do miski, wymieszać z cukrem
- do miski przełożyć twaróg, śmietanę, cukier, jajko i mąkę ziemniaczaną, składniki krótko wymieszać
- masę serową przełożyć do upieczonych i ostudzonych kruchych babeczek, wypełniając je niemal do pełna
- na wierzchu poukładać kawałki rabarbaru, wciskając je w masę
- serniczki wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 30 minut lub do momentu ścięcia się masy serowej
- upieczone serniczki pozostawić do ostygnięcia w wyłączonym i uchylonym piekarniku
- po ostygnięciu wyjąć delikatnie z formy, przykładając do niej prostokątny talerz lub deskę i odwracając ją do góry nogami (jeśli serniczki nie chcą wyjść, należy postukać w dno foremek)
- serniczki schować do pojemnika, przechowywać w lodówce
Idealne :)
OdpowiedzUsuńTO kruche ciasto jest tak równiutkie, wygląda wprost idealnie! Serniczki na pewno smakowały obłędnie :)
OdpowiedzUsuńNie smarujemy wgłębień w formie przed wyłożeniem ciasta ?
OdpowiedzUsuńJuż dopisałam - wgłębienia należy posmarować masłem.
Usuń:-)
OdpowiedzUsuńWyglądają doskonale! <3
OdpowiedzUsuńAleż one śliczne!
OdpowiedzUsuńZachwycające :)
Fantastyczne!
OdpowiedzUsuń