Muffiny orkiszowe z truskawkami i czekoladą należą do wypieków, które lubi każdy zabiegany łasuch, gdyż wykonuje się je błyskawicznie. Do tego łączą w sobie nieco zdrowsze składniki, więc po ich zjedzeniu nie można mieć wyrzutów sumienia. Można je zrobić też z innymi owocami, ale w sezonie nie może zabraknąć truskawek, zwłaszcza, że idealnie komponują się one z czekoladą, która wzbogaca wnętrze muffinów.
Z podanej porcji można przygotować 9-10 babeczek.
Muffiny orkiszowe z truskawkami i czekoladą
Składniki:
160g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
160g jogurtu naturalnego
60g cukru trzcinowego
60g oleju kokosowego
1 jajko
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
60g czekolady (u mnie pół na pół mleczna i gorzka)
10 dużych truskawek
Wykonanie:
- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- truskawki oczyścić, pozbawić szypułek, każdą przekroić na 3-4 kawałki
- czekoladę pokroić w kostkę
- do miski przesiać mąkę, dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną
- w drugiej misce jajko roztrzepać z cukrem, dodać płynny olej kokosowy, jogurt naturalny oraz ekstrakt z wanilii, składniki wymieszać
- do składników mokrych dodać składniki suche, krótko i niezbyt dokładnie wymieszać widelcem
- do ciasta dodać czekoladę, ponownie krótko wymieszać
- formę na muffiny wyłożyć papilotkami, do każdej nałożyć ciasto do około 2/3 wysokości
- na wierzchu każdej muffiny ułożyć 3-4 kawałki truskawek, wciskając je w ciasto
- formę z muffinami wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, piec przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka
- muffiny po ostygnięciu przechowywać pod przykryciem
Bardzo apetyczne i dobre na śniadanie. A ja bardzo lubię śniadania na słodko :)
OdpowiedzUsuńCudowne! Takim nie można się oprzeć :)
OdpowiedzUsuńPyszne, zdrowe i pięknie się prezentują :)
OdpowiedzUsuń