Mazurek orzechy-karmel-czekolada

Mazurek orzechy-karmel-czekolada to połączenie, które zniewoli Wasze kubki smakowe i zmusi do sięgania po coraz to nowy kawałek tego wypieku. Jeśli lubicie batoniki snickers i wypieki inspirowane smakami w nich zawartymi, to i ten mazurek stanie się Waszym ulubionym. Znajdziecie w nim kruchy spód, masło orzechowe, karmel, orzeszki ziemne oraz czekoladę - bogactwo smaków, które łączą się w jedną, niesamowicie pyszną całość.
Mazurek przygotowałam w kształcie jajka, ale możecie go zrobić w innej formie.

Mazurek wielkanocny z masłem orzechowym i karmelem


Mazurek orzechy-karmel-czekolada

Składniki:

CIASTO KRUCHE
140g mąki pszennej
80g masła
30g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody - opcjonalnie

SOS KARMELOWY
50g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego)
25ml wody
10g masła
30ml śmietanki 30%

75g masła orzechowego
75 prażonych orzechów ziemnych
40g czekolady (pół na pół mleczna z gorzką)
30ml śmietanki 30%

Mazurek orzechowo-karmelowy z polewą czekoladową

Wykonanie:

CIASTO KRUCHE
- masło i żółtko powinny być prosto z lodówki
- mąkę i cukier puder przesiać, dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło oraz żółtko, składniki posiekać razem, zagnieść, w razie potrzeby dodając 1 łyżkę zimnej wody
- ciasto zafoliować i schłodzić przez 1 godzinę
- schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia (lub na papierze przykryte folią spożywczą) na grubość kilku milimetrów, dociąć do kształtu jajka, z resztek ciasta uformować wałeczek, przykleić go do placka, tworząc nieco wyższy brzeg


- ciasto nakłuć gęsto widelcem, ponownie schłodzić
- piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni
- schłodzony placek wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 15-20 minut lub do zrumienienia
- wyższy brzeg ciasta może nieco opaść podczas pieczenia
- upieczony placek wyjąć delikatnie z piekarnika (najlepiej z blachą), ostudzić
- ostudzone ciasto można od razu udekorować lub zafoliować i przechowywać w temperaturze pokojowej

Mazurek wielkanocny

SOS KARMELOWY
- do rondelka przełożyć cukier i wodę, mieszankę podgrzewać nie mieszając, aż woda odparuje, a cukier przyjmie karmelowy kolor
- należy uważać, żeby nie spalić karmelu, bo będzie miał gorzki smak
- jeśli cukier przyjmie odpowiednia barwę, rondelek zdjąć z palnika, dodać masło i energicznie wymieszać, a następnie wlać śmietankę - UWAGA reakcja może być gwałtowna, a karmel zgęstnieje
- rondelek ponownie umieścić na palniku, podgrzewać do momentu rozpuszczenia się karmelu i uzyskania gładkiej konsystencji (około 1 minuty)
- gotowy sos jest dość rzadki, kiedy jest gorący, nie należy go zbyt długo podgrzewać
- zdjąć z palnika, przelać do słoiczka lub innego naczynia, ostudzić
- sos podczas stygnięcia zgęstnieje
- można go od razu wykorzystać do dekoracji mazurka lub przechowywać w lodówce, przed użyciem podgrzewając w kąpieli wodnej, aż uzyska rzadszą konsystencję

Mazurek z orzechami ziemnymi

POLEWA CZEKOLADOWA
- czekoladę posiekać na mniejsze kawałki
- śmietankę podgrzać w kąpieli wodnej, nie gotować
- gorącą śmietankę zdjąć na blat, dodać czekoladę, wymieszać do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej polewy
- polewę odstawić na krótko do lekkiego zgęstnienia, następnie użyć do dekoracji

Mazurek z masłem orzechowym

PRZEŁOŻENIE MAZURKA
- ciasto kruche posmarować cienką warstwą masła orzechowego, pozostawiając wolny wyższy brzeg
- na maśle orzechowym poukładać połówki orzechów ziemnych
- orzechy równomiernie polać sosem karmelowym
- całość udekorować czekoladą, najlepiej robiąc z niej nieregularne linie
- ciasto schłodzić do momentu zastygnięcia polewy, przechowywać w chłodnym miejscu

7 komentarzy:

  1. I nic więcej do poczucia spełnienia kulinarnego nie potrzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealny przepis na zbliżające się święta! Na pewno wypróbujemy! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślicznie wygląda Twój mazurek. A to co do niego dodałaś, wyzwala u mnie potok śliny. Uwielbiam takie dodatki. Pysznie i pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny i na pewno pyszny! Tata by się chyba zakochał ;p Muszę upiec.. tylko kiedy zdobędę składniki?

    OdpowiedzUsuń
  5. Czysty obłęd! Sama bym zjadła ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszystko fajnie, tylko z tej ilości składników jaka podana jest w przepisie nie da się zrobić zbyt dużego mazurka, a już na pewno odkroić nadmiaru ciasta i utworzyć ze niego brzegi to w ogóle nierealne, bo zostałoby malutkie jajeczko dla jednej osoby. Musiałam baaaardzo cienko rozwałkować aby ciasto zyskało jako taki rozmiar. Już na etapie czytania przepisu ogarnęłam, że chyba lepiej wyrobić dwie porcje ciasta i w ten oto sposób upiekłam dwa mazurki. Dla mojej ciastkożernej rodzinki w sam raz ;) Po za tym przepis jest jak najbardziej okej, ale osobiście uważam, że jak już brać się za to ciasto to lepiej w podwójnej porcji ciasta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z podanej ilości składników przygotowałam kształt jajka z powyższych zdjęć. Mazurek jest średniej wielkości, nie miałam problemu ze zrobieniem wyższego brzegu i nie był to na pewno mazurek na jedną osobę.
      Nie napisałam w przepisie, że jest to duża porcja, więc następnym razem polecam od razu zapytać, ile potrzeba składników na konkretną formę lub większą porcję, bo nie jestem w stanie przewidzieć, jak dużą rodzinę mają czytelnicy ;) Pozdrawiam.

      Usuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)