Drożdżowe babeczki cytrynowe

Drożdżowe babeczki cytrynowe to kolejna propozycja na małe słodkości, które mogą urozmaicić Waszą święconkę lub znaleźć się wśród świątecznych wypieków. Babeczki przygotowane są z ciasta drożdżowego, ale podobnie jak wielkanocna babka drożdżowa, nie jest to zwyczajne ciasto jak do bułeczek, ale przygotowane na żółtkach, ze sporą ilością masła i cukru. Ciasto na babeczki wzbogaciłam o dodatek soku i skórki z cytryny oraz lukier cytrynowy, aby ich smak był wyrazisty. Samo ciasto nie jest zbyt mocno słodkie, więc nie należy rezygnować z lukru.
Z poniższego przepisu przygotowałam 6 babeczek w formie na muffiny (można do pieczenia wykorzystać małe foremki na babeczki).

Babeczki wielkanocne z lukrem


Drożdżowe babeczki cytrynowe

Składniki:

CIASTO
160g mąki pszennej
60ml mleka
40g masła
35g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego)
2 żółtka
10g drożdży
skórka otarta z cytryny
1-2 łyżki soku z cytryny
szczypta soli

LUKIER
100g cukru pudru
1 łyżka gorącej wody
1-2 łyżki soku z cytryny

babeczki drożdżowe w formie na muffiny

Wykonanie:

- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, dodać lekko podgrzane mleko (ma być letnie) oraz 2 łyżki mąki, wszystko wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
- masło roztopić, ostudzić
- żółtka utrzeć z resztą cukru na puszystą masę 
- z umytej i wyparzonej cytryny zetrzeć skórkę, osobno wycisnąć sok
- mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn, utartą masę z żółtek, szczyptę soli, skórkę z cytryny oraz 1-2 łyżki soku z cytryny (ja dałam 2 łyżki i babeczki są w smaku dość mocno cytrynowe), składniki wymieszać
- ciasto wyrobić, dodając stopniowo roztopione masło, wyrabiać co najmniej 10 minut, aż ciasto będzie dobrze napowietrzone i będzie odchodzić od miski
- miskę z ciastem zafoliować, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości
- foremki na babeczki lub - tak jak u mnie - formę na muffiny wysmarować masłem i lekko oprószyć mąką
- wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na 6 części
- z każdej części uformować okrągły kształt, jak na bułeczkę lub pączka, włożyć do foremki

Babeczki drożdżowe z lukrem cytrynowym

- formę na muffiny (lub foremki) przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia - bułeczki powinny mocno wyrosnąć, wypełniając całe foremki (w cieple będzie to trwało około 30- 40 minut)
- formę z wyrośniętym ciastem wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni, piec przez 20-30 minut do zrumienienia
- babeczki mocno wyrosną ponad foremki
- upieczone babeczki wyjąć z piekarnika, ostudzić
- przygotować lukier: cukier puder rozetrzeć z 1 łyżką gorącej wody i z 1-2 łyżkami soku z cytryny
- gotowym lukrem polać babeczki
- jeśli lukier jest zbyt rzadki, dodać cukier puder, jeśli zbyt gęsty - odrobinę wody lub soku z cytryny
- udekorowane babeczki pozostawić do zastygnięcia lukru, przechowywać pod przykryciem
- babeczki najlepsze są 1-2 dnia, później wystarczy podgrzać je - przez kilka sekund w kuchence mikrofalowej lub krótko w piekarniku

Babeczki drożdżowe na Wielkanoc

4 komentarze:

  1. Smakowite, do koszyka tez by pasowały :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ mają kuszące wnętrze! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis znakomity,bułeczki pyszne i proste w wykonaniu!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)