Babeczki śmietankowe z makiem

Babeczki śmietankowe z makiem to w tym roku pierwsza z propozycji na nadchodzące święta wielkanocne. W przygotowaniu przypominają muffiny, gdyż nie wymagają użycia miksera, zrezygnowałam jednak z papilotek i upiekłam je w wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formie na muffiny. Można je również przygotować w specjalnych małych foremkach do babeczek.

Babeczki muffiny bez użycia miksera


Ich wnętrze jest miękkie i wilgotne dzięki dodatkowi kwaśnej śmietany, a duża ilość maku sprawia, że babeczki w przekroju są mocno piegowate.
Wierzch posypałam cukrem pudrem, ale można je również udekorować lukrem, zwłaszcza jeśli miałyby znaleźć się na wielkanocnym stole.
Z podanego przepisu można przygotować 6 sztuk.

Pyszne babeczki

Babeczki śmietankowe z makiem

Składniki:

120g mąki pszennej
150ml kwaśnej śmietany 18%
50g roztopionego masła
50g cukru
50g suchego maku
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

Babeczki na Wielkanoc

Wykonanie:

- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- jajko roztrzepać, dodać cukier, ekstrakt z wanilii, śmietanę oraz roztopione masło, wszystko wymieszać (np. ręczną trzepaczką)

Muffiny ze śmietaną

- do składników mokrych przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, wszystko wymieszać do uzyskania gładkiej masy
- na koniec wsypać mak, wymieszać, aby równomiernie rozłożył się w masie
- formę na muffiny lub specjalne foremki do babeczek wysmarować masłem i dokładnie oprószyć mąką

Babeczki z makiem

 - do foremek nałożyć masę do około 2/3 wysokości
- piec w 175 stopniach przez około 20-22 minuty do tzw. suchego patyczka
- upieczone babeczki krótko przestudzić, następnie wyjąć z formy i studzić na kratce
- babeczki przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub udekorować lukrem

Babeczki na kwaśnej śmietanie

Babeczki najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku. Pamiętać należy, że cukier puder pod wpływem zamknięcia może wsiąkać w wilgotne ciasto, dlatego babeczki warto dekorować dopiero przed podaniem.

2 komentarze:

  1. Bardzo pięknie wyglądają te babeczki a wszystko za sprawą maku.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe! Puszyste, aromatyczne, zniknęły szybciej niż się pojawiły ☺ a robiłam z podwójnej porcji!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)