Keks orzechowy z białek

Keks orzechowy z białek to lekkie ciasto z dużą ilością różnorodnych orzechów. Jest to kolejny na moim blogu przepis na wykorzystanie nadprogramowych białek. Keks, jak każde ciasto przygotowane z białek, ma delikatną i lekką strukturę, jego przeciwieństwem jest tradycyjny, ciężki keks przepełniony rozmaitymi bakaliami. Nie jest jednak powiedziane, że tej lżejszej wersji nie można przygotować na nadchodzące święta. Jeśli nie przepadacie za klasycznym, mocno słodkim keksem, ten poniższy powinien Wam zasmakować.
Przepis można wykorzystać w keksówce o wymiarach 260x110x75.

Keks orzechowy

Keks orzechowy z białek

Składniki:

6 białek
100g cukru
100g masła
100g + 1-2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150g różnych orzechów (u mnie orzechy ziemne, brazylijskie, nerkowce i migdały)

Keks z białek z orzechami

Wykonanie:

- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- masło rozpuścić, ostudzić
- orzechy uprażyć, migdały sparzyć, zdjąć skórkę z tych, które tego wymagają, wszystkie posiekać na mniejsze kawałki
- białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dosypując stopniowo cukier
- do sztywno ubitych białek dodać roztopione masło oraz cukier wanilinowy, krótko zmiksować
 - dodać 100g mąki przesianej z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji

ciasto na białkach

- posiekane orzechy oprószyć 1-2 łyżkami mąki, wsypać do ciasta, wymieszać z masą
- formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia
- do formy przełożyć ciasto, wyrównać
- piec w 180 stopniach przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka
- po upieczeniu wyjąć z piekarnika, a po lekkim ostygnięciu wyciągnąć z formy, całkowicie ostudzić
- przechowywać pod przykryciem

Ciasto z białek

Keks z białek można wykonać z dowolnymi bakaliami, należy jedynie pamiętać, by ich ilość nie była większa niż przewidziana w przepisie ilość orzechów. Jeśli przygotujecie go na święta, wierzch warto udekorować, np. polewą z białej czekolady.

W orzechowym raju 3Świąteczne słodkości!

9 komentarzy:

  1. uwielbiam te wszystkie orzechy! za to kocham święta :) zapraszam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie. Wydaje się taki mięciutki i delikatny jak chmurka. Zdjęcia są cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie taki jest - mięciutki i delikatny :)

      Usuń
  3. Wygląda jak chmurka :) Jestem pewna, że by mi smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm to musi smakować wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zostało mi białek i na duch zaczełam szukać jakiegoś ciekawego przepisu na ciasto z białek i tak tu właśnie trafiłam :D

    zrobiłam to ciasto i jestem pod wielkim wrażeniem :D
    robi się łatwo i szybko :) a efekt końcowy powalający :) puszysty, w sam raz na słodkość i te bakalie mmm... od dziś ten keks będzie stałym bywalcem w naszym domu :D

    ps.
    rada dla keksowych łasuchów: od razu róbcie podwójną porcję i pieczcie dwa bo jeden zniknie migusiem ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się i proponuję przejrzeć inne przepisy na blogu na wykorzystanie białek :)

      Usuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)