Rogale śniadaniowe

Po świątecznych słodkich wypiekach warto przygotować coś lżejszego i dać odpocząć naszemu żołądkowi. Do tego celu idealnie nadają się pyszne drożdżowe rogale śniadaniowe - świetna alternatywa dla chleba i bułek kupowanych lub przyrządzanych na śniadanie czy kolację. Rogale można posypać ulubionymi ziarnami, moje przyozdobiłam dużą ilością maku, gdyż uwielbiam pieczywo z jego dodatkiem.
Z podanego przepisu wychodzi 5-6 dużych rogali. Jeśli lubimy mniejsze rogaliki, możemy śmiało podzielić ciasto na więcej części i upiec ich więcej.

rogale drożdżowe

Rogale śniadaniowe

Składniki:

450g mąki pszennej
15g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
200ml mleka
2-3 łyżki miodu
50g masła
1 białko
mak do posypania
olej do zwilżenia dłoni

rogale z makiem

Wykonanie:

- drożdże rozkruszyć, dodać łyżeczkę cukru i ciepłe mleko, wymieszać i odstawić na 20-30 minut
- masło rozpuścić, ciepłe wymieszać z miodem, lekko ostudzić
- do rozczynu przesiać 400g mąki, sól, wymieszać, dodać masło z miodem, zacząć wyrabiać ciasto, jeśli jest zbyt mokre, dodać pozostałe 50g mąki, wyrabiać przez kilka minut do uzyskania gładkiego ciasta
- ciasto pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1-1,5 godz.
- po tym czasie dłonie zwilżyć olejem, dzięki temu unikniemy podsypywania ciasta mąką
- ciasto jeszcze raz zagnieść, rozwałkować na dość cienki placek (około 0,5cm) i wykroić trójkąty (u mnie wysokość 30cm, szerokość podstawy 15cm), zwijać ciasno, zaczynając od podstawy trójkąta, tworząc rogaliki
- rogale ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do napuszenia na 20-30 minut
- wyrośnięte rogale posmarować roztrzepanym białkiem i posypać makiem
- piec w 175-180 stopniach przez 25-35 minut, sprawdzając stan zrumienienia pod koniec pieczenia
- rogale studzić poza piekarnikiem, po wystygnięciu przechowywać zafoliowane

rogale drożdżowe na śniadanie

Mimo obecności miodu w cieście, rogale nie są słodkie i choć najlepiej smakują z masłem lub dżemem (zwłaszcza niedługo po wyjęciu z piekarnika), można jeść je także z niesłodkimi dodatkami. Upieczone jednego dnia, na drugi dzień będą smakować nadal wybornie, jeśli będziemy je przechowywać zafoliowane.

8 komentarzy:

  1. Pyszne upiekłam wczoraj a dzisiaj piekłam znowu tym razem z podwójnej porcji bo wszystkie zjedzone jednego popołudnia :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa i życzę smacznego :)

      Usuń
  2. Rogale są naprawdę przepyszne! Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje dzieci się nimi zajadają.Polecam wszystkim.:)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)