Babka zebra z białek

Babka zebra z białek to ciasto, które chcę Wam przedstawić w dzisiejszym poście. Wszyscy znają tradycyjną zebrę wykonywaną z całych jaj i przepis na nią w przyszłości pojawi się tutaj. Ostatnio jednak lubię piec ciasta z białek, gdyż często zalegają w naszej lodówce i taka babka jest dobrą okazją do ich wykorzystania.
Za oknem mamy już piękną wiosnę, przyroda budzi się do życia, kwitną forsycje, drzewa wypuszczają liście, a ptaki już od dłuższego czasu od rana do zmroku uskuteczniają swoje trele. Rozpoczął się kwiecień, a w tym roku Wielkanoc przypada właśnie w tym miesiącu, więc najwyższy czas zaprosić Was na przepisy związane z tymi świętami.
W każdym domu zazwyczaj inne ciasta piecze się tradycyjnie na święta wielkanocne, nikt jednak nie zaprzeczy, że dwie główne kategorie ciast na tę okazję to babki i mazurki. Z racji, że mój blog powstał w tamtym roku już po świętach, nie mam jeszcze opublikowanych przepisów na mazurki, przepisy na babki możecie znaleźć w świeżo utworzonej kategorii Babki.

Babka z białek


Babka zebra z białek

Składniki:

6 białek
100g cukru pudru
100g masła lub margaryny
150g + 2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wielkanocna babka zebra

Wykonanie:

- składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- tłuszcz rozpuścić i pozostawić do wystygnięcia
- białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijać do uzyskania błyszczącej, gęstej piany


- mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewać stopniowo do masy białkowej, delikatnie mieszając do połączenia się składników
-  zimny tłuszcz wlać do ciasta, wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji
- masę podzielić na dwie części, do jednej wsypać 2 łyżki mąki, wymieszać, do drugiej - 2 łyżki kakao, również wymieszać do połączenia się składników
- formę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką, na środek blachy wykładać na przemian łyżką ciasto białe i ciemne do wykorzystania całej masy
- piec w 180-190 stopniach przez 40-45 minut do tzw. suchego patyczka

Babka białkowa zebra

Jak każda zebra, babka jest w środku pasiasta, w smaku lekko słodka, z dobrze wyczuwalnym kakao. Jest to ciasto zdecydowanie lżejsze niż to robione z całymi jajkami i naprawdę smaczne, więc jeśli np. po przygotowaniu ciasta kruchego do mazurka zostaną Wam białka, spróbujcie upiec taką białkową zebrę.


Wielkanocne Smaki - edycja IV

23 komentarze:

  1. Wow, jestem pod wrażeniem. Faktycznie nie spotkałam się z zebrą w formie baby. Świetna!

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł i śliczny efekt! Również bardzo często piekę ciasta i ciastka na samych białkach, więc czym więcej pomysłów, tym lepiej;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda super! i taka puszysta...;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie, tak delikatnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda ślicznie. Szkoda że mi taka nie wyszla. Ciasto wyszło za gęste, w ogóle nie chciało się rozprowadzić po formie. Gdy już znalazłam na to sposób. Wyrosło na max 1 cm. Być może to ja coś spaskudziłam,ale nie wiem co :) Tak czy inaczej - pomysł najlepszy jaki znalazłam w necie. Pozdrowionka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem szczerze, że z ciastami białkowymi nie miałam nigdy problemów, nie wychodzą zakalce, rosną, choć na pewno nie jakoś bardzo mocno. Myślę, że na niepowodzenie mogła mieć wpływ wielkość białek (są mniejsze, większe, więc konsystencja ciasta mogła się różnić), możliwe też, że to kwestia temperatury czy czasu pieczenia, bo różnie to bywa z piekarnikami. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  6. A moge upiec w keksowce??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, proszę tylko dopasować formę do ilości ciasta.

      Usuń
  7. Dziękuję dzis wypróbuje przeps bardzo lubię zebre ale jeszcze nigdy nie próbowałam piec

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda ładnie, ale ciasto mało słodkie jednak zebra w wykonaniu mojej mamy jest nie zastąpiona :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja akurat nie lubię za słodkich ciast, więc takie przesłodzone ciasta nie są dla mnie. Zgodzę się natomiast, że klasyczna zebra (z całych jaj, a nie tylko z białek) smakuje inaczej :)

      Usuń
  9. Czym dokładnie różni się ta babka od babki zebry na całych jajkach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasta na samych białkach mają lekką strukturę, zupełnie inną niż ciasta pieczone z całych jajek, tak więc ta zebra jest zdecydowanie lżejsza od klasycznej, która jest dość zwarta i ciężka w środku.

      Usuń
  10. Zrobiłam tę babkę na Wielkanoc. Smakowała wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pieklam wczoraj tylko mialam 2 szklanki bialek I zamiast masla dalam olej.Wyszlo bardzo dobre....szkoda ze nie mozna dodac zdjecia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że w przyszłości będzie można dodać tutaj zdjęcia, a teraz zapraszam do wysyłania fotek na mail lub fanpage na fb (ikony u góry po prawej stronie). Cieszę się, że babka smakowała :)

      Usuń
  12. Obłędna!! <3 :-) pyszna, pulchna, wilgotna, zjedzona w mgnieniu oka :-) napewno jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu, pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam, czy kakao można zastąpić budyniem/kisielem?

    OdpowiedzUsuń
  14. Na jaką formę jest ta babka?

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.