Ciasto krówka bez pieczenia

Ciasto krówka bez pieczenia proponuję każdemu, kto lubi słodkie ciasta oraz smak krówek. Ostatnio mogliście zobaczyć sernik krówkowy, który bardzo przypadł mi do gustu i do którego będę na pewno wracać, dziś kontynuuję moje krówkowe inspiracje w formie bez pieczenia, która jest moją ulubioną kategorią ciast.
Moje ciasto w niemal każdej warstwie ciasta ma krówki lub masę krówkową, więc wydawałoby się, że całość jest piekielnie słodka. Nie jest tak, gdyż oprócz wspomnianych wyżej dodatków, w cieście nie ma ani grama cukru. Jeśli chcemy przygotować mniej słodkie ciasto, możemy zrezygnować z warstwy krówkowej w środku, gdyż jest ona najsłodsza w cieście.
Krówkę bez pieczenia przygotowałam w małej formie o wymiarach 25x14x7cm, a jeśli macie ochotę na większą ilość tego smakołyku (albo posiadacie większą ilość łasuchów do konsumowania), proponuję zwiększyć proporcje składników.

krówka na zimno


Ciasto krówka bez pieczenia

Składniki:

MASA BUDYNIOWA
0,5l mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
100g krówek
150g masła

MASA MASCARPONE
250g mascarpone
150g masy krówkowej
2 łyżeczki żelatyny
0,25 szklanki mleka

POLEWA
100g masy krówkowej
2 łyżki masła
2 łyżki mleka
70g orzechów włoskich

150g herbatników (18sztuk)
120g masy krówkowej do rozsmarowania na herbatnikach
odrobina mleka do namoczenia herbatników

ciasto krówkowe bez pieczenia

Wykonanie:

MASA BUDYNIOWA
- z 0,5l mleka odlać część, rozpuścić w niej mąki, resztę zagrzać, do gorącego mleka wrzucić pokruszone krówki, mieszać co jakiś czas aż do całkowitego rozpuszczenia się krówek
- mleko z rozpuszczonymi krówkami zagotować, wlać mleko z mąkami, ugotować gładki budyń
- budyń przykryć szczelnie woreczkiem lub folią spożywczą (zapobiegnie to utworzeniu się kożucha), pozostawić do całkowitego ostygnięcia
- masło wyjąć z lodówki, żeby przyjęło temperaturę pokojową
- miękkie masło zmiksować, dodawać po łyżce budyniu, miksować do uzyskania gładkiej jednolitej masy
- herbatniki moczyć w mleku, układać szczelnie koło siebie na spodzie formy wyłożonej papierem do pieczenia
- gotową masę budyniową wyłożyć na herbatniki, na wierzchu ułożyć kolejną warstwę herbatników moczonych w mleku, lekko dociskając do masy, żeby wyrównać ewentualne nierówności
- na herbatnikach rozsmarować masę krówkową, wyrównać łyżką

ciasto krówka

MASA MASCARPONE
- mascarpone miksować przez chwilę do uzyskania gładkiej konsystencji, dodawać stopniowo masę krówkową, miksując do połączenia się składników
- żelatynę rozpuścić w 0,25 szklanki mleka, podgrzać w kuchence mikrofalowej, dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego ostygnięcia
- do ciepłej żelatyny dodać 2-3 łyżki masy mascarpone, wymieszać dokładnie, tak powstałą mieszankę wlać do reszty masy i dokładnie zmiksować
- masę wylać na rozsmarowaną masę krówkową, schłodzić w lodówce do zastygnięcia masy

POLEWA
- masę krówkową na polewę przełożyć do miseczki z masłem i mlekiem i podgrzać w kuchence mikrofalowej, po wyjęciu dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji, pozostawić do ostygnięcia
- orzechy włoskie posiekać na kawałki
- ostygniętą polewę rozsmarować na cieście, posypać orzechami
- całość schłodzić ponownie w lodówce do lekkiego zastygnięcia polewy
- podawać mocno schłodzone, wtedy najlepiej się kroi

krówka na zimno

Do ciasta wykorzystałam zarówno gotową masę krówkową, jak i cukierki krówki, można je stosować zamiennie, czyli zamiast np. 400g gotowej masy skorzystać z 400g rozpuszczonych krówek. Masa budyniowa jest mocno kremowa, brak dodatku cukru sprawia, że ma wyjątkowo delikatny smak. Masa mascarpone jest wyczuwalnie krówkowa, a całość doskonale uzupełniają orzechy włoskie zanurzone w polewie krówkowej.

18 komentarzy:

  1. Mmm, wygląda bosko :)
    Krówka to zdecydowanie coś dla mnie, uwielbiam takie smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, genialne to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetnie wygląda! zamierzam je zrobić na święta. Tylko pytanie, jak nie mam kuchenki mikrofalowej to mogę pogrzać np. na kuchence zwykłej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej można skorzystać z podgrzania na zwykłej kuchence, najlepiej zrobić to w tzw. kąpieli wodnej (w misce ułożonej na garnku tak, by ogrzewała ją para wodna), dzięki temu zniknie ryzyko przypalenia masy.

      Usuń
  4. Dziękuję za przepis, zrobiłam ciacho na święta, pięknie wygląda i świetnie smakuje. Nieco je zmodyfikowałam i zamiast herbatników na dno upiekłam biszkopt, wyszło świetne :)

    Pozdrawiam, Wesołych Świat!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam się na przyszłość i również życzę Wesołych Świąt :)

      Usuń
  5. ja dzisiaj upieklam ciasto drozdzowe z truskawkami ikruszonka ,zapach w calym domu .Nie moge sie doczekac sprobowac slinka na sam widok leci .pysznosci mniam!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Musi być pyszne, muszę je zrobić przy najbliższej okazji:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Skąd wziąć mase krowkowa i krowki maja być miękkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masa krówkowa jest dostępna w większości dużych sklepów spożywczych, zazwyczaj jest to puszka o gramaturze 400g. Miękkie krówki łatwiej się rozpuszczą i takie polecam.

      Usuń
  8. Tak jak obiecałam ciasto zrobiłam:))) Co prawda wyglądem nie jest tak okazałe, zdaje się, że miałam większą blaszkę, ale i tak wyszło bardzo pyszne! rodzinka już zamówiła kolejną porcję;)) Dziękuję za przepis! Pozdrawiam Magda
    http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/2015/01/krowka-bez-pieczenia.html

    OdpowiedzUsuń
  9. nie może być zwykły budyń zamiast tego robionego samodzielnie???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być zwykły budyń, ale nie wiem, czy masa nie będzie rzadsza od tej z przepisu.

      Usuń
  10. Czy marcepan można zastąpić czymś innym, bo nie lubimy za bardzo marcepanu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie nie ma marcepanu, proszę jeszcze raz uważnie przeczytać listę składników.

      Usuń
  11. Jak Pani myśli, czy można w masie budyniowej dodać masło do gorącego budyniu ? często jak łączę na zimno budyń z masłem, całość waży się :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać masło do gorącego budyniu, ale masa będzie mieć nieco inną konsystencję, tzn. będzie to nadal budyń, a nie masa budyniowa. Nie wiem, czy konsystencja będzie odpowiednia i czy masa wytrzyma obciążenie górnych warstw.

      Usuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)