Przepis jest do wykorzystania w tortownicy 18-21cm. Ja zrobiłam go w tej mniejszej, warto wtedy podnieść brzeg tortownicy papierem do pieczenia, gdyż masy serowej jest dużo i lepiej nie ryzykować, że sernik zacznie "uciekać" nam podczas pieczenia.
Składniki:
CIASTO KRUCHE
120g mąki pszennej
50g masła
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
1 żółtko
MASA SEROWA
600g twarogu sernikowego
75g masła
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
300g masy krówkowej
POLEWA
50g orzechów włoskich
150g masy krówkowej
2 łyżeczki mleka
Wykonanie:
CIASTO KRUCHE
- mąkę przesiać, dodać posiekane masło, sól, cukier i żółtko, ze składników szybko zagnieść jednolite ciasto
- ciasto schłodzić przez 30minut w lodówce
- spód tortownicy przykryty papierem do pieczenia wyłożyć ciastem, nakłuć widelcem i podpiec w 200 stopniach przez 15 minut
- podpieczony spód wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia
MASA SEROWA
- składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową
- masło utrzeć na puszystą masę, dodać masę krówkową i zmiksować do połączenia się składników
- do masy dodać jajka, zmiksować, następnie dodawać partiami twaróg, miksować do uzyskania gładkiej masy
- na koniec dodać mąkę i wymieszać z masą
- masę przelać do tortownicy z podpieczonym spodem (boki tortownicy wysmarowane tłuszczem lub wyłożone papierem do pieczenia), wyrównać
- na spód piekarnika wstawić naczynie z wodą, para wodna pomoże sernikowi wyrosnąć równo i nie pękać
- piec w 160-170 stopniach przez 80-90 minut
POLEWA
- po upieczeniu wyłączyć piekarnik i nie wyjmując sernika, studzić go przy uchylonych drzwiczkach
- wystudzony sernik udekorować: orzechy włoskie posiekać drobno, wierzch sernika posmarować łyżką masy krówkowej, wysypać orzechy i lekko docisnąć dłonią
- resztę masy krówkowej rozpuścić w kąpieli wodnej z 2 łyżeczkami mleka, gorącą nabierać łyżeczką i polewać sernik z wierzchu tworząc nieregularne esy floresy
- udekorowany sernik schłodzić w lodówce
Sernik krówkowy wykonałam z twarogu sernikowego z wiaderka, można wykorzystać twaróg trzykrotnie mielony, wtedy konsystencja upieczonego sernika może być nieco inna.
Zamiast gotowej masy krówkowej możemy wykorzystać krówki, które rozpuścimy przed dodaniem do twarogu. Sernik z zamierzenia jest mocno krówkowy, jeśli dla nas taka ilość słodyczy jest za duża, możemy zmniejszyć ilość dodanej do twarogu masy krówkowej. Orzechy włoskie dobrze komponują się ze smakiem sernika, a jeśli lubimy orzechowy smak, możemy kupić masę krówkową o smaku orzechowym, wzbogaci ona nasz sernik nieco inną gamą smaków.
To się nazywa rozpusta! :)
OdpowiedzUsuńwow, wygląda niesamowicie...
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie:)
OdpowiedzUsuńPoezja smaku :) Ten sernik przebija wszystkie inne, świetnie wygląda!
OdpowiedzUsuńPrzecudny sernik i przepiękne zdjęcia !
OdpowiedzUsuńWitaj :) Bardzo podoba mi się Twój blog :) Dołączam do obserwatorów. Sernik bombowy. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie i dziękuję za miłe słowa :)
UsuńWygląda świetnie. A czy mogłabym ciasto kruche zastąpić herbatnikami? :)
OdpowiedzUsuńOczywiście, można przygotować spód z rozdrobnionych na piasek herbatników oraz roztopionego masła :)
UsuńA czy w takim przypadku ciasto wymaga pieczenia? :)
UsuńNie, wystarczy wyłożyć dno tortownicy masą z herbatników i masła, na to wyłożyć masę serową i dopiero całość upiec :)
Usuńdziękuję :)
Usuńsuper wygląda i na bank swietnie smakuje
OdpowiedzUsuńA jeśli chcemy użyć krowek zamiast gotowej masy to jaka ilość?
OdpowiedzUsuńTaka ilość, żeby wagowo pokrywała się z wagą użytej w przepisie masy krówkowej.
UsuńCzy rozpuszczone krówki trzeba wystawić? Bo masa inaczej robi się twarda...
OdpowiedzUsuńWystudzic oczywiście
OdpowiedzUsuńMasa nie może być gorąca, gdyż masło, do którego ją dodajemy, może się zwarzyć. Myślę, że najlepiej będzie rozpuścić krówki z kilkoma łyżkami mleka, rozrzedzi to nieco masę krówkową i nie pozwoli jej zastygnąć podczas studzenia. Jeśli już masa zastygła, proponuję dodać mleko (ilość według uznania, w zależności, jak gęsta jest powstała masa) i ponownie podgrzać masę.
UsuńA jaka srednica tortownicy na te proporcje?
OdpowiedzUsuńJa piekłam go w małej tortownicy o średnicy 18cm, ale z podwyższonym papierem brzegiem, gdyż sernik dość mocno rośnie i potem lekko opada. Najlepiej z takich proporcji upiec go w nieco większej tortownicy, tzn. o średnicy około 21cm, sernik będzie nieco niższy.
UsuńSernik przepyszny! :) co prawda Twój wyglada zdecydowanie piękniej, ale trening czyni mistrza! Bede Cie odwiedzała :) gratuluje finezji, pomysłu i umiejętności!
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie za miłe słowa :) Cieszę się, że przepis się sprawdził, a jeśli chodzi o wygląd, zawsze staram się, żeby ciasto wyglądało na zdjęciach apetycznie, ale sądzę, że w domowym zaciszu perfekcja jest mniej ważna :)
UsuńWitam czy na większą blachę wymiary okolo 24x36 można zrobic z 1,5 porcji i będzie Oki wyjdzie dobry?
OdpowiedzUsuńNa taką blachę zrobiłabym z podwójnej porcji.
UsuńDziękuje ślicznie za odpowiedź będę go właśnie piekła. To juz kolejny placuszek Twój który robię pozostałe były wyśmienite super ze znalazłam Twojego bloga i gratuluje wielkiego talentu!
UsuńJa również cieszę się, że moje przepisy przypadły Ci do gustu i dziękuję za miłe słowa. Pozdrawiam :)
UsuńCzy ser może być z wiaderka?
OdpowiedzUsuńTak, jeśli jest to dobrej jakości twaróg bez dodatków.
UsuńWitam , zaglądam już na twój blog już jakiś czas, kilka przepisów testowałam i wyszły poezja ,ten jest następny w kolejce natomiast szukam dania na ciepło gdyż zbliża się komunia proszę o wskazówki ��
OdpowiedzUsuńCieszę się, że moje przepisy się sprawdzają :) Niestety na blogu mam tylko "słodkie" przepisy deserowe, więc nie poradzę w kwestii dań na ciepło. Pozdrawiam!
Usuń