Miodowy jabłecznik na karmelowym spodzie

Miód to składnik wielu świątecznych ciast, co nie znaczy, że nie wykorzystujemy go w innych, bardziej codziennych wypiekach. O ten smaczny i zdrowy produkt postanowiłam wzbogacić jabłecznik, który chcę Wam dziś pokazać.
Mój miodowy jabłecznik to głównie masa jabłkowa, którą zamknęłam w otoczce z kruchego ciasta karmelowego, a na wierzchu polałam miodową polewą z dodatkiem chrupiących płatków owsianych.
Miodowy jabłecznik to lekko karmelowe ciasto, kwaskowate jabłka i słodka miodowa polewa - te trzy składniki poprzez różnorodność smaków, równoważą ogólną słodycz ciasta, więc po zjedzeniu jednego kawałka, chętnie sięgamy po kolejny.
Jest to ciasto, które polecam głównie miłośnikom jabłek, gdyż bezsprzecznie królują w tym jabłeczniku. Ciasto kruche stanowi tylko oprawę, choć jego karmelowy smak i piękny brązowy kolor wzbogacają ten wypiek.
Poniższy przepis jest na tortownicę o średnicy 18cm.

jabłecznik z kruchym karmelowym cieście z miodową polewą


Miodowy jabłecznik na karmelowym spodzie

Składniki:

CIASTO
250g mąki pszennej
100g masła
1 żółtko
100g cukru
4-5 łyżek mleka

MASA JABŁKOWA

500g startych jabłek
3 łyżki cukru
2 łyżki miodu
2 łyżki masła
3 łyżki budyniu śmietankowego w proszku bez cukru


POLEWA
1 łyżka masła
1 łyżka miodu
1-2 łyżki mleka
3-4 łyżki cukru
50g płatków owsianych

jabłecznik z miodem i karmelowym ciastem

Wykonanie:

- cukier rozpuścić do momentu, aż przyjmie płynną konsystencję i brązową barwę
- do tak powstałego karmelu dodać mleko i gotować, cały czas mieszając (mleko może się na początku pienić)
- w pierwszym momencie karmel zastygnie pod wpływem zimnego mleka, ale po kilku minutach rozpuści się ponownie, tworząc z mlekiem jednolitą, dość gęstą masę
- całość zostawić do wystygnięcia, co jakiś czas mieszać


miodowa polewa z płatkami owsianymi

- mąkę przesiać, dodać masło oraz żółtko, wszystko razem posiekać
- do tej mieszanki przelać karmel i wszystko dokładnie wyrobić dłonią tak, żeby nie powstały grudki
- ciasto będzie elastyczne i przyjmie jasnobrązowy kolor, schłodzić je w lodówce przez 1/2-1 godz.
- jabłka wymieszać z miodem, masłem i cukrem i smażyć przez kilka minut


- po zdjęciu z ognia dodać budyń w proszku i dokładnie wymieszać
- schłodzonym ciastem cienko wykleić spód wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy oraz jej boki (które też wykładam papierem do pieczenia), sięgając trochę poniżej wysokości blachy
- boki mogą być trochę grubsze, gdyż będą "trzymały" masę jabłkową

szarlotka na kruchym cieście

- ciasto nakłuć widelcem i podpiec w temperaturze 180-190 stopni przez około 8-10 minut
- na wyjęte z piekarnika ciasto wyłożyć masę jabłkową
- masło, miód, cukier i mleko na polewę rozpuścić, na koniec dodać płatki i wymieszać, podsmażyć całość przez 1-2 minuty
- gorącą polewę wylać na ciasto i rozsmarować, pokrywając równo masę jabłkową (brzeg ciasta pozostanie trochę wyższy i nie pokrywamy go polewą)
- tak przygotowane ciasto piec w 180-190 stopniach przez 35-45 minut
- po wyjęciu z piekarnika ciasto studzić w tortownicy


ciasto z dużą ilością jabłek

6 komentarzy:

  1. Jakie to musi być dobre ! Aż się mieni od tego miodu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jest świetny! z taką ilością jabłek lubię najbardziej :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakiej średnicy jest tortownica? Podoba mi się bardzo to jaki jest wysoki, a im większa tortownica tym będzie niższy jabłecznik;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam go w tortownicy o średnicy 18cm :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam
    Czy mogę zamiast margaryny użyć masła?

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.