Kruche koperty z jabłkami

Chcę dziś zaproponować Wam kruche ciasteczka z nadzieniem, formowane w koperty, z dodatkiem cynamonu i jabłek.
Nadzienie można dowolnie dobierać do gustu przygotowującego, oprócz jabłek piekłam już te ciasteczka z twarogiem. Im cieniej rozwałkujemy ciasto, tym delikatniejszy będzie smak w połączeniu z wilgotnym i słodkim jabłkiem w środku.

kruche koperty z jabłkami


Kruche koperty z jabłkami

Składniki:

CIASTO
1 i 1/2 szklanki mąki
125g masła
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier wanilinowy
1 łyżeczka cynamonu

koperty z jabłkami

NADZIENIE
litrowy słoik startych jabłek
kilka łyżek cukru
kilka łyżeczek cynamonu


jabłkowe koperty

Wykonanie:

- ze wszystkich składników zagnieść ciasto, mocno schłodzić
- ciasto cienko rozwałkować, mocno podsypując mąką
- jabłka wymieszać z cukrem i cynamonem
- z ciasta wycinać kwadraty, na środek każdego nakładać nadzienie jabłkowe, skleić ze sobą cztery rogi na środku, tworząc kopertę
- piec 25-30 minut w 180 stopniach


krucha koperta z jabłkiem

3 komentarze:

  1. ekstra przepisy wstaw więcej przepisów z owocami

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile tak mniej-więcej tych ciasteczek wychodzi z jednej takiej porcji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pamiętam, ale jeśli ciasto rozwałkuje się cienko, to kilkadziesiąt.

      Usuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.