Babka czekoladowa

Babka czekoladowa to klasyczne ciasto ucierane z dodatkiem czekolady. Dzięki udekorowaniu polewą czekoladową, jest nie tylko bardziej wilgotna, ale też podwójnie czekoladowa w smaku. Babkę można upiec w formie z kominem o pojemności około 1,5l (wysokości około 10cm, szerokości 22cm).

Babka z czekoladą


Babka czekoladowa

Składniki:

250g mąki pszennej
150g cukru pudru
150g masła
100g gorzkiej czekolady
4 jajka
2 łyżki kakao
sok i skórka z 1 pomarańczy (około 40ml)
2 łyżeczki proszku do pieczenia

POLEWA CZEKOLADOWA
70g gorzkiej czekolady
30g mlecznej czekolady
1 łyżeczka oleju

Wielkanocna babka czekoladowa

Wykonanie:

- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- czekoladę rozpuścić i ostudzić
- miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę
- białka oddzielić od żółtek
- do masy maślanej stopniowo dodawać po 1 żółtku, cały czas ucierając
- dodać rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę oraz skórkę i sok z pomarańczy, wymieszać

Czekoladowa babka wielkanocna

- składniki suche wymieszać ze sobą, przesiać do masy, wymieszać lub krótko zmiksować
- z białek ubić pianę, dodać ją do masy, delikatnie wymieszać
- formę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką lub bułką tartą
- do formy przełożyć masę, wyrównać
- babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, piec przez 50-55 minut lub tzw. suchego patyczka


Babka czekoladowa

- upieczoną babkę wyjąć z piekarnika, a po wstępnym ostygnięciu również z formy, całkowicie ostudzić
- przygotować polewę: w misce umieścić czekoladę mleczną i gorzką oraz olej, całość umieścić nad rondelkiem z parującą wodą, rozpuścić
- rozpuszczoną czekoladą udekorować babkę, pozostawić do zastygnięcia polewy
- przechowywać pod przykryciem

Babka

1 komentarz:

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)