Ciasteczka dyniowe z jabłkiem

Ciasteczka dyniowe z jabłkiem to małe koperty wykonane z ciasta półkruchego z dodatkiem dyni, w których nadzienie stanowią kawałki jabłka. Dla wzbogacenia smaku ciasteczek, do ciasta dodałam cynamon. Purée z dyni nie jest wyczuwalne, wpływa natomiast na strukturę ciastek.
Ciasto na ciasteczka nie zawiera jajek.
Ciasteczka tuż po upieczeniu są kruche i delikatne. Jeśli schowamy je do szczelnego pojemnika, staną się miękkie, ale ciągle będą bardzo kruchutkie i rozpływające się w ustach.
Z poniższego przepisu można przygotować około 30 sztuk.

Kruche koperty z jabłkiem


Ciasteczka dyniowe z jabłkiem

Składniki:

160g mąki pszennej
100g masła
100g gęstego purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni)
80g cukru pudru
2 łyżeczki cynamonu
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 szt. jabłka
brązowy cukier do posypania ciasteczek przed pieczeniem

Ciasteczka z jabłkiem

Wykonanie:

- składniki na ciasteczka powinny być zimne
- mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem, cynamonem i proszkiem do pieczenia
- dodać kawałki zimnego masła, wszystko posiekać razem
- dodać purée z dyni, wymieszać, zagnieść ciasto
- jeśli purée z dyni nie jest zbyt gęste, należy je maksymalnie odcisnąć, może też zaistnieć potrzeba dodania nieco większej ilości mąki
- ciasto zafoliować, schłodzić


Ciasteczka cynamonowe z dynią i jabłkiem

- jabłka przygotować tuż przed wykonaniem ciasteczek
- schłodzone ciasto podsypać mąką, rozwałkować na placek grubości około 4mm
- z ciasta wykroić kwadraty o boku o długości około 5-6cm
- jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na ćwiartki, a te na nieco grubsze plasterki
- piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni
- na każdym kwadracie ułożyć kawałek jabłka, skleić dwa przeciwne końce kwadratu, aby utworzyła się koperta


Ciasteczka z jabłkiem i cynamonem

- ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach od siebie
- wierzch ciasteczek posypać brązowym cukrem
- ciasteczka piec przez 18-20 minut do lekkiego zrumienienia (najlepiej kontrolnie wyjąć i przełamać jedno ciasteczko, sprawdzając stan upieczenia)
- ciasteczka po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia na blasze lub delikatnie zdjąć na talerz
- przechowywać w szczelnym pojemniku


Ciasteczka z jabłkiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.