Tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa to połączenie ciasta kruchego, zapiekanej masy cytrynowej i kremu powstałego z połączenia śmietanki i białej czekolady. Całość nie jest przesłodzona, a smak cytryny jest mocno wyczuwalny.
Można ją przygotować w formie o średnicy 21cm.

Tarta mocno cytrynowa


Tarta cytrynowa

Składniki:

CIASTO KRUCHE
180g mąki pszennej
100g masła
50g cukru pudru
2 łyżki zimnej wody
skórka otarta z jednej cytryny

MASA CYTRYNOWA
200g mascarpone
200g śmietany 18%
40g cukru pudru
40-50ml soku z cytryny
skórka otarta z dwóch cytryn
2 żółtka
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

KREM Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
150ml śmietanki 30%
75g białej czekolady
płatki migdałów do dekoracji


Krucha tarta z masą cytrynową

Wykonanie:

CIASTO KRUCHE
- składniki na ciasto powinny być z lodówki
- mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem, dodać posiekane na mniejsze kawałki zimne masło oraz skórkę z cytryny
- zagnieść ciasto, dodając 2 łyżki zimnej wody (lub nieco mniej/więcej, jeśli ciasto tego wymaga), aby uzyskać odpowiednią konsystencję
<

- ciasto zafoliować i schłodzić
- schłodzonym ciastem wylepić formę na tartę, nakłuć widelcem, ponownie schłodzić
- piekarnik rozgrzać do temperatury 190-200 stopni, wstawić formę z ciastem, piec przez 20-25 minut do zrumienienia
- gotowy spód do tarty ostudzić

Tarta cytrynowa z kremem

MASA CYTRYNOWA
- składniki na masę powinny być w temperaturze pokojowej
- mascarpone wymieszać ze śmietaną, dodać cukier puder, sok  i skórkę z cytryny oraz rozbełtane żółtka i przesianą mąkę ziemniaczaną, wszystko wymieszać i przełożyć na upieczony spód do tarty
- tartę wstawić ponownie do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni, piec do ścięcia się masy (35-45 minut)
- upieczoną tartę ostudzić i schłodzić przez kilka godzin lub przez całą noc w lodówce


Tarta z masą cytrynową

KREM Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
- śmietankę zagotować, zdjąć z palnika, wymieszać z kawałkami białej czekolady, ostudzić, schłodzić w lodówce przez kilka godzin lub przez całą noc
- schłodzoną śmietankę ubić do uzyskania gęstego kremu
- krem wyłożyć na wierzch tarty


- na kremie ułożyć pokruszone na mniejsze kawałki płatki migdałów
- tartę ponownie schłodzić przez kilka godzin
- przechowywać pod przykryciem w lodówce, podawać schłodzoną

Pieczona tarta cytrynowa

3 komentarze:

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.