Babka kawowa

Babka kawowa to tradycyjna puszysta babka wielkanocna, z dodatkiem kawy rozpuszczalnej, która nadaje ciastu delikatny smak tego napoju. Całość oblana jest czekoladą i posypana drobno posiekanymi orzechami laskowymi.
Konsystencja babki plasuje się pomiędzy dość ciężką babką ucieraną a babką piaskową. Tak jak ta druga, zawiera w swoim składzie mąkę ziemniaczaną, nie jest jednak tak sypka i sucha jak ciasta piaskowe.
Smak babki jest delikatnie kawowy, więc jeśli wolelibyście, żeby był bardziej zdecydowany, należy dodać nieco więcej kawy.
Przepis można wykorzystać w formie z kominem o pojemności około 1,5l (wysokości około 10cm, szerokości 22cm).

Babka o smaku kawowym


Babka kawowa

Składniki:

CIASTO
200g mąki pszennej
60g mąki ziemniaczanej
150g cukru pudru
150 ml oleju
4 jajka
4 łyżeczki (lub więcej) kawy rozpuszczalnej
60ml gorącej przegotowanej wody
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

POLEWA
75g gorzkiej czekolady
25g mlecznej czekolady
1 łyżka oleju
kilka orzechów laskowych


Babka w polewie czekoladowej

Wykonanie:

- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- kawę zalać gorącą przegotowaną wodą, wymieszać, odstawić do ostygnięcia
- białka oddzielić od żółtek
- białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę


- pod koniec ubijania dodawać stopniowo (po 1-2 łyżki) cukier, ubijać do uzyskania gęstej piany
- do masy białkowej dodać pojedynczo żółtka, po każdym ubijając masę
- ciągle ubijając, cienkim strumieniem wlać olej, ostudzony napar kawowy oraz ekstrakt waniliowy
- mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz z proszkiem do pieczenia

Babka kawowa na Wielkanoc

- składniki suche małymi porcjami przesiewać do masy, za każdym razem delikatnie wymieszać masę (szpatułką lub łyżką)
- formę z kominem wysmarować dokładnie tłuszczem i oprószyć mąką lub bułką tartą
- ciasto delikatnie przełożyć do formy, wyrównać


- wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni, piec przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka
- upieczoną babkę pozostawić na krótko w formie, następnie wyjąć na blat lub kratkę i ostudzić
- ostudzoną babkę udekorować polewą
- orzechy posiekać na drobne kawałki

Babka o smaku kawy

- czekoladę gorzką i mleczną pokroić na mniejsze kawałki, wraz z olejem przełożyć do miski i rozpuścić nad parą wodną (ustawiając miskę na garnku z gotującą się wodą)
- polewę czekoladową odstawić na krótko do lekkiego przestygnięcia, a następnie oblać nią wierzch babki, pozwalając jej swobodnie spływać bo bokach ciasta
- wierzch obsypać orzechami, pozostawić do zastygnięcia polewy
- przechowywać w chłodnym miejscu (ze względu na polewę) pod przykryciem


Babka kawowa przepis

4 komentarze:

  1. witam kapitalny przepis dla kawoszy /a blog też jest super mój się dopiero rozkręca zapraszam na bloghttp://moje-wyroby.blog.plkorzystałam już z jednego z Twoich przepisów i zamieściłlam na blogu z Twoją nazwą blogu pozdrawiam i życzę dalszych wypieków

    OdpowiedzUsuń
  2. cudnej urody ta baba :) z kawą rozpuszczalną jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo elegancko :) I ma piękny, karmelowy kolor :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.