Pączki cynamonowe

Jedliście kiedyś smażone cinnamon rolls? Jeśli nie, zachęcam Was do skorzystania z poniższego przepisu. Pączki cynamonowe to zawijane bułeczki z cynamonem smażone w głębokim tłuszczu, tak jak większość karnawałowych przysmaków.
Więcej wskazówek na temat pączków znajdziecie tutaj: jak zrobić pączki idealne?
Z poniższego przepisu przygotujecie około 25 sztuk.

Zawijane pączki cynamonowe


Pączki cynamonowe

Składniki:

CIASTO DROŻDŻOWE
260g mąki pszennej
150ml wody
15g drożdży
3 łyżki cukru
1 żółtko
20g masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub 1 łyżeczka wódki lub spirytusu)

NADZIENIE
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka cukru
10g masła

DO OBTOCZENIA
3-4 łyżki domowego cukru waniliowego


Pączki z cynamonem

Wykonanie:

- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- mąkę przesiać do miski, zrobić w niej dołek, umieścić w nim rozkruszone drożdże, 1 łyżkę cukru oraz 50ml wody (nie powinna być zimna), składniki w dołku wymieszać z odrobiną mąki, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany
- tak przygotowany rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
- masło roztopić, ostudzić
- do mąki z wyrośniętym rozczynem dodać roztrzepane żółtko, pozostałą wodę, cukier, oraz ekstrakt z wanilii (lub inny alkohol)


- składniki wymieszać, wyrobić ciasto, stopniowo dodając roztopione i ostudzone masło
- ciasto powinno być elastyczne i powinno odchodzić od dłoni
- miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (w zależności od temperatury otoczenia, zazwyczaj trwa to od 1 do 1,5 godz.)
- masło do nadzienia roztopić, ostudzić

Smażone cynamonki

- wyrośnięte ciasto podsypać mąką, rozwałkować na placek
- placek posmarować cienko masłem, posypać cukrem i cynamonem
- placek zwinąć ciasno w rulon jak roladę
- ostrym nożem pokroić go na plastry grubości 1-1,5 cm
- plastry ułożyć w odstępach od siebie na blacie oprószonym mąką
- przykryć, pozostawić na 20-25 minut do napuszenia


- pod koniec wyrastania pączków rozpocząć rozgrzewanie oleju, jego temperatura powinna wynosić około 175 stopni
- napuszone pączki delikatnie pozbawić nadmiaru mąki (najlepiej za pomocą pędzelka)
- smażyć w rozgrzanym oleju z obu stron na złoty lub jasnobrązowy kolor
- usmażone pączki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym
- jeszcze ciepłe obtoczyć w domowym cukrze waniliowym
- przechowywać pod przykryciem

Cynamonowe pączki

6 komentarzy:

  1. Bardzo oryginalne, a zarazem proste w wykonaniu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis do bani. Wyrabiając ciasta z iloscia mąki podanej w przepisie wychodzi papa a nie elastyczne ciasto. Fajny pomysł ale niedobracowwny 🤦🏼‍♀️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Komentarz do bani. Na udany wypiek wpływa nieco więcej czynników niż tylko podana ilość składników. Podpowiem, że wystarczy, że mąka jest nieco bardziej wilgotna i wtedy konsystencja ciasta będzie inna. Wystarczy wtedy dodać więcej mąki albo zmniejszyć ilość dodanego płynu, a nie wylewać żale pod postem, że nie wyszło.

      Usuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.