Więcej wskazówek na temat pączków znajdziecie tutaj: jak zrobić pączki idealne?
Z poniższego przepisu przygotujecie około 25 sztuk.
Składniki:
CIASTO DROŻDŻOWE
260g mąki pszennej
150ml wody
15g drożdży
3 łyżki cukru
1 żółtko
20g masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub 1 łyżeczka wódki lub spirytusu)
NADZIENIE
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka cukru
10g masła
DO OBTOCZENIA
3-4 łyżki domowego cukru waniliowego
Wykonanie:
- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- mąkę przesiać do miski, zrobić w niej dołek, umieścić w nim rozkruszone drożdże, 1 łyżkę cukru oraz 50ml wody (nie powinna być zimna), składniki w dołku wymieszać z odrobiną mąki, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany
- tak przygotowany rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
- masło roztopić, ostudzić
- do mąki z wyrośniętym rozczynem dodać roztrzepane żółtko, pozostałą wodę, cukier, oraz ekstrakt z wanilii (lub inny alkohol)
- składniki wymieszać, wyrobić ciasto, stopniowo dodając roztopione i ostudzone masło
- ciasto powinno być elastyczne i powinno odchodzić od dłoni
- miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (w zależności od temperatury otoczenia, zazwyczaj trwa to od 1 do 1,5 godz.)
- masło do nadzienia roztopić, ostudzić
- wyrośnięte ciasto podsypać mąką, rozwałkować na placek
- placek posmarować cienko masłem, posypać cukrem i cynamonem
- placek zwinąć ciasno w rulon jak roladę
- ostrym nożem pokroić go na plastry grubości 1-1,5 cm
- plastry ułożyć w odstępach od siebie na blacie oprószonym mąką
- przykryć, pozostawić na 20-25 minut do napuszenia
- pod koniec wyrastania pączków rozpocząć rozgrzewanie oleju, jego temperatura powinna wynosić około 175 stopni
- napuszone pączki delikatnie pozbawić nadmiaru mąki (najlepiej za pomocą pędzelka)
- smażyć w rozgrzanym oleju z obu stron na złoty lub jasnobrązowy kolor
- usmażone pączki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym
- jeszcze ciepłe obtoczyć w domowym cukrze waniliowym
- przechowywać pod przykryciem
muszą fajnie smakować :)
OdpowiedzUsuńKradnę przepis 😄
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalne, a zarazem proste w wykonaniu!
OdpowiedzUsuńCzysta rozpusta :)
OdpowiedzUsuńPrzepis do bani. Wyrabiając ciasta z iloscia mąki podanej w przepisie wychodzi papa a nie elastyczne ciasto. Fajny pomysł ale niedobracowwny 🤦🏼♀️
OdpowiedzUsuńKomentarz do bani. Na udany wypiek wpływa nieco więcej czynników niż tylko podana ilość składników. Podpowiem, że wystarczy, że mąka jest nieco bardziej wilgotna i wtedy konsystencja ciasta będzie inna. Wystarczy wtedy dodać więcej mąki albo zmniejszyć ilość dodanego płynu, a nie wylewać żale pod postem, że nie wyszło.
Usuń