Ciasteczka bakaliowe

Ciasteczka bakaliowe to pyszne, bardzo aromatyczne i słodkie krążki najeżone kawałkami suszonych owoców. Przygotowuje się je szybko, a czynnością zajmującą najwięcej czasu jest siekanie bakalii.
Ciasteczka po upieczeniu są lekko miękkie, a jeśli będziemy przechowywać je w szczelnym pojemniku, dodatkowo zmiękną.
Z podanego przepisu można przygotować około 40 sztuk.

Ciasteczka z bakaliami


Ciasteczka bakaliowe

Składniki:

150g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
70g masła
70g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka (20g) kwaśnej śmietany
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
100g suszonych owoców lub dowolnych bakalii (u mnie po 25g suszonych daktyli i moreli, rodzynek i kandyzowanej skórki pomarańczowej)

Ciasteczka z suszonymi owocami

Wykonanie:

- składniki powinny być prosto z lodówki
- owoce suszone przelać gorącą wodą, odcedzić i osuszyć, pokroić na drobne kawałki
- mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder i zimne masło, składniki posiekać razem

Kruche ciasteczka bakaliowe

- dodać żółtko, śmietanę, ekstrakt z wanilii oraz posiekane owoce, ze składników szybko zagnieść ciasto
- ciasto podzielić na dwie równe części, z każdej uformować gruby rulon o średnicy kilku centymetrów, oba rulony zafoliować (ja owinęłam je w folię aluminiową), schłodzić w zamrażarce przez 30-60 minut, aż ciasto będzie sztywne i łatwo będzie je porcjować bez utraty kształtu ciasteczek

Bakaliowe kruche ciasteczka

- schłodzone ciasto wyjąć z zamrażarki, ostrym nożem odcinać plastry o grubości nie większej niż 1cm
- ciasteczka układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- blachę z ciastkami ponownie krótko schłodzić w lodówce (20-30 minut)
- ciasteczka piec w 180-190 stopniach przez około 10-12 minut, najlepiej sprawdzić na jednym ciastku, czy jest już upieczone

Ciasteczka bakaliowe

Ciasteczka można wzbogacić o ulubione bakalie, jednak połączenie ciasta kruchego z suszonymi owocami jest na tyle aromatyczne, że polecam Wam właśnie taki wybór dodatków, jaki zastosowałam w przepisie.

Wielkanocne Smaki - edycja VWielkanocne WypiekiWielkanocne Smaki - edycja V

6 komentarzy:

  1. Lubię takie ciasteczka krojone nożem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne są! Przypominają mi moje ukochane cranberry noel :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, nie dość, że pięknie wyglądają, to z pewnością smakują bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są pyszne, a sam ich zapach sprawia, że ciągle je podjadam ;-)

      Usuń
  4. Muszę powiedzieć że są rewelacyjne😋

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)