Minipączki cynamonowe

Minipączki cynamonowe to małe, obłędnie dobre kuleczki, które zachwyciły nas swoim mocno cynamonowym smakiem. Pączuszki zostały przygotowane z ciasta drożdżowego, nie posiadają nadzienia, gdyż posypka z cukru i cynamonu nadaje im wystarczająco mocny smak.
Z poniższego przepisu można przygotować około 20 sztuk.

pączki z cynamonem


Minipączki cynamonowe

Składniki:

240g mąki pszennej
100ml mleka
40g masła
10g drożdży
2,5 łyżki + 1 łyżeczka cukru
2 żółtka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

6 łyżek drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki cynamonu

olej rzepakowy do smażenia (ilość uzależniona od wielkości garnka)

małe pączki na drożdżach

Wykonanie:

- składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, dodać 50ml letniego mleka oraz 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia
- masło roztopić, ostudzić
- gdy rozczyn wyrośnie, rozpocząć przygotowywanie ciasta
- żółtka utrzeć z cukrem, mąkę przesiać, dodać do niej masę jajeczną, wyrośnięty rozczyn, resztę mleka oraz ekstrakt z wanilii, składniki wymieszać, następnie wyrobić elastyczne, odchodzące od miski ciasto

Minipączki

- mniej więcej w połowie wyrabiania dodać stopniowo masło, wyrabiać w sumie 10-15 minut (mikserem krócej)
- gotowe ciasto pozostawić w misce, przykryć czystą ściereczką i odstawić do podwojenia objętości
- wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, odrywać małe kawałki ciasta, formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układać je na blacie lekko oprószonym mąką
- gotowe pączuszki przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na 20-30 minut
- pod koniec wyrastania w szerokim rondlu zacząć rozgrzewanie oleju, pamiętając, aby jego ilość pozwoliła pączkom nie stykać się z dnem garnka

Małe pączki

- temperatura oleju powinna wynosić około 170 stopni, najlepiej jest smażyć pączki z użyciem termometru, jeśli go jednak nie posiadacie, stopień rozgrzania tłuszczu można sprawdzić wrzucając kawałek skórki chleba - jeśli niemal od razu wypływa, a wokół niej tworzą się bąbelki, można zacząć smażyć pączki
- ważne jest też, by temperaturę oleju regulować w trakcie smażenia, zwłaszcza, jeśli przygotowujemy sporą ilość pączków, gdyż zbyt niska temperatura spowoduje nasiąkanie tłuszczem, a zbyt wysoka - szybkie brązowienie wierzchu przy niekoniecznie już usmażonym środku

Posypka cynamonowa do pączków

- pączuszki wrzucamy do oleju w ilości, która umożliwi im swobodne pływanie
- pączki należy smażyć do uzyskania złotego koloru, obracając je w trakcie smażenia na drugą stronę (niektóre same się obrócą) - u mnie trwało to około 2-3 minut
- usmażone pączki układać na talerzu przykrytym grubą warstwą ręcznika papierowego, który wchłonie z nich nadmiar tłuszczu
- przygotować posypkę: drobny cukier do wypieków wymieszać z cynamonem, jeszcze ciepłe pączki obtaczać w posypce

Pączki cynamonowe

Minipączki są świetną alternatywą dla klasycznych dużych, zazwyczaj nadziewanych pączków. Samo ciasto drożdżowe nie jest mocno słodkie, wyczuwalny jest w nim aromat wanilii, natomiast główna słodycz pochodzi z posypki cynamonowej.

Karnawałowe Słodkości!

10 komentarzy:

  1. Zobaczyłam je twarzoksiążce i przepadłam. Muszę takie mieć! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na takie śliczne maleństwa. Po co jeść jeden duży, jak można zjeść jeden mały? Niedługo tłusty czwartek, trzeba więc pomyśleć o pączusiach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pączuszki niestety zachęcają do zjedzenia więcej niż jeden na raz ;)

      Usuń
  3. Ale piękne, chyba zrobię je w tym roku! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, jeśli kochasz cynamon tak jak ja :)

      Usuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)