Minipączki cynamonowe to małe, obłędnie dobre kuleczki, które zachwyciły nas swoim mocno cynamonowym smakiem. Pączuszki zostały przygotowane z ciasta drożdżowego, nie posiadają nadzienia, gdyż posypka z cukru i cynamonu nadaje im wystarczająco mocny smak.
Z poniższego przepisu można przygotować około 20 sztuk.
Minipączki cynamonowe
Składniki:
240g mąki pszennej
100ml mleka
40g masła
10g drożdży
2,5 łyżki + 1 łyżeczka cukru
2 żółtka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
6 łyżek drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki cynamonu
olej rzepakowy do smażenia (ilość uzależniona od wielkości garnka)
Wykonanie:
- składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, dodać 50ml letniego mleka oraz 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia
- masło roztopić, ostudzić
- gdy rozczyn wyrośnie, rozpocząć przygotowywanie ciasta
-
żółtka utrzeć z cukrem, mąkę przesiać, dodać do niej masę jajeczną,
wyrośnięty rozczyn, resztę mleka oraz ekstrakt z wanilii, składniki
wymieszać, następnie wyrobić elastyczne, odchodzące od miski ciasto
- mniej więcej w połowie wyrabiania dodać stopniowo masło, wyrabiać w sumie 10-15 minut (mikserem krócej)
- gotowe ciasto pozostawić w misce, przykryć czystą ściereczką i odstawić do podwojenia objętości
-
wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, odrywać małe kawałki ciasta,
formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układać je na blacie lekko oprószonym mąką
- gotowe pączuszki przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na 20-30 minut
-
pod koniec wyrastania w szerokim rondlu zacząć rozgrzewanie oleju,
pamiętając, aby jego ilość pozwoliła pączkom nie stykać się z dnem
garnka
-
temperatura oleju powinna wynosić około 170 stopni, najlepiej jest
smażyć pączki z użyciem termometru, jeśli go jednak nie posiadacie,
stopień rozgrzania tłuszczu można sprawdzić wrzucając kawałek skórki
chleba - jeśli niemal od razu wypływa, a wokół niej tworzą się
bąbelki, można zacząć smażyć pączki
- ważne jest też, by
temperaturę oleju regulować w trakcie smażenia, zwłaszcza, jeśli
przygotowujemy sporą ilość pączków, gdyż zbyt niska temperatura
spowoduje nasiąkanie tłuszczem, a zbyt wysoka - szybkie brązowienie
wierzchu przy niekoniecznie już usmażonym środku
- pączuszki wrzucamy do oleju w ilości, która umożliwi im swobodne pływanie
- pączki należy smażyć do uzyskania złotego koloru, obracając je w trakcie smażenia na drugą stronę (niektóre same się obrócą) - u mnie trwało to około 2-3 minut
- usmażone pączki układać na talerzu przykrytym grubą warstwą ręcznika papierowego, który wchłonie z nich nadmiar tłuszczu
- przygotować posypkę: drobny cukier do wypieków wymieszać z cynamonem, jeszcze ciepłe pączki obtaczać w posypce
Minipączki są świetną alternatywą dla klasycznych dużych, zazwyczaj nadziewanych pączków. Samo ciasto drożdżowe nie jest mocno słodkie, wyczuwalny jest w nim aromat wanilii, natomiast główna słodycz pochodzi z posypki cynamonowej.
Fajne te Twoje pączusie!
OdpowiedzUsuńMaleńkie pyszności :)
OdpowiedzUsuńpysznie tu u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńZobaczyłam je twarzoksiążce i przepadłam. Muszę takie mieć! :)
OdpowiedzUsuńTwarzoksiążka się do czegoś przydaje ;)
UsuńŚwietny pomysł na takie śliczne maleństwa. Po co jeść jeden duży, jak można zjeść jeden mały? Niedługo tłusty czwartek, trzeba więc pomyśleć o pączusiach :)
OdpowiedzUsuńPączuszki niestety zachęcają do zjedzenia więcej niż jeden na raz ;)
UsuńAle piękne, chyba zrobię je w tym roku! :D
OdpowiedzUsuńPolecam, jeśli kochasz cynamon tak jak ja :)
UsuńNiedługo Tłusty Czwartek, czas wykorzystać przepis i zrobić pyszne pączki. :D
OdpowiedzUsuń