Babka krówkowa

Tych, którzy odwiedzają mój blog, nie zdziwi dzisiejszy przepis na babkę krówkową, gdyż ostatnio mam "fazę" na wszystko, co ma w sobie krówki lub masę z nich powstałą. Jest to babka szybka w przygotowaniu, jak większość ciast ucieranych. Wystarczy trochę wcześniej rozpuścić krówki, potrzebują bowiem czasu na wystygnięcie. Później proces przygotowania ciasta za pomocą miksera trwa kilka minut. Do dekoracji i wzmocnienia smaku babki polecam sos powstały jak z krówek i śmietanki, najlepiej gorącym sosem polewać gotowy do skonsumowania kawałek ciasta.
Przepis jest do wykorzystania w keksówce o wymiarach 200x110x75.

Babka z krówkami


Babka krówkowa

Składniki:

CIASTO
150g krówek
100ml śmietanki 30%
150g margaryny
3 żółtka
200g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

POLEWA
100g krówek
60ml śmietanki 30%

 Babka z masą krówkową

Wykonanie:

CIASTO
- krówki przełożyć do miseczki ze śmietanką, podgrzewać w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej do całkowitego rozpuszczenia się cukierków
- powstałą masę pozostawić do wystygnięcia
- składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową
- margarynę utrzeć na puch, dodać ostudzoną masę krówkową, zmiksować razem
- do ciasta dodać żółtka, zmiksować, następnie wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wszystko zmiksować do połączenia się składników i uzyskania gładkiej konsystencji
- ciasto będzie bardzo gęste, przełożyć je łyżką do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką, wierzch wyrównać
- piec w 180 stopniach przez 50-60 minut, w zależności od piekarnika, najlepiej sprawdzić pod koniec czasu stan upieczenia patyczkiem
- ciasto wyjąć z piekarnika, po lekkim przestygnięciu wyciągnąć z formy i zostawić do całkowitego ostygnięcia

POLEWA
- z krówek i śmietanki przygotować sos, podgrzewając je razem
- sosem polać całe ciasto lub ukrojony kawałek dopiero na talerzu

Babka krówkowa z sosem krówkowym

Babka krówkowa ma ładny karmelowy kolor, smak krówek jest lekko wyczuwalny, wzmaga go podany do ciasta sos. Jest to jedno z mniej słodkich ciast, gdyż poza cukierkami, nie zawiera w sobie cukru. Jeśli lubimy bardziej słodkie wypieki, możemy wzbogacić skład ciasta o dodatkowy cukier.

5 komentarzy:

  1. Przyznaje się bez bicia. Zjadłem jeden kawałek zanim zobaczyłem czy zdjęcia wyszły dobrze... jest pyszna!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kusisz ostatnio tymi krówkowymi smakami! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacja! Jestem zachwycona pomysłem. Uwielbiam krówki, sądzę, że i to ciasto przypadnie mi do gustu :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. rewelacja, tyle karmelu mniam:d

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)