Przepis jest do wykorzystania w keksówce o wymiarach 200x110x75.
Babka krówkowa
Składniki:
CIASTO
150g krówek
100ml śmietanki 30%
150g margaryny
3 żółtka
200g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
POLEWA
100g krówek
60ml śmietanki 30%
Wykonanie:
CIASTO
- krówki przełożyć do miseczki ze śmietanką, podgrzewać w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej do całkowitego rozpuszczenia się cukierków
- powstałą masę pozostawić do wystygnięcia
- składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową
- margarynę utrzeć na puch, dodać ostudzoną masę krówkową, zmiksować razem
- do ciasta dodać żółtka, zmiksować, następnie wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wszystko zmiksować do połączenia się składników i uzyskania gładkiej konsystencji
- ciasto będzie bardzo gęste, przełożyć je łyżką do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką, wierzch wyrównać
- piec w 180 stopniach przez 50-60 minut, w zależności od piekarnika, najlepiej sprawdzić pod koniec czasu stan upieczenia patyczkiem
- ciasto wyjąć z piekarnika, po lekkim przestygnięciu wyciągnąć z formy i zostawić do całkowitego ostygnięcia
POLEWA
- z krówek i śmietanki przygotować sos, podgrzewając je razem
- sosem polać całe ciasto lub ukrojony kawałek dopiero na talerzu
Babka krówkowa ma ładny karmelowy kolor, smak krówek jest lekko wyczuwalny, wzmaga go podany do ciasta sos. Jest to jedno z mniej słodkich ciast, gdyż poza cukierkami, nie zawiera w sobie cukru. Jeśli lubimy bardziej słodkie wypieki, możemy wzbogacić skład ciasta o dodatkowy cukier.
Przyznaje się bez bicia. Zjadłem jeden kawałek zanim zobaczyłem czy zdjęcia wyszły dobrze... jest pyszna!!!
OdpowiedzUsuńKusisz ostatnio tymi krówkowymi smakami! ;)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowita babka
OdpowiedzUsuńRewelacja! Jestem zachwycona pomysłem. Uwielbiam krówki, sądzę, że i to ciasto przypadnie mi do gustu :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńrewelacja, tyle karmelu mniam:d
OdpowiedzUsuń