Przepis można wykorzystać w keksówce o wymiarach 260x110x75.
Keks orzechowy z białek
Składniki:
6 białek
100g cukru
100g masła
100g + 1-2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150g różnych orzechów (u mnie orzechy ziemne, brazylijskie, nerkowce i migdały)
Wykonanie:
- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- masło rozpuścić, ostudzić
- orzechy uprażyć, migdały sparzyć, zdjąć skórkę z tych, które tego wymagają, wszystkie posiekać na mniejsze kawałki
- białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dosypując stopniowo cukier
- do sztywno ubitych białek dodać roztopione masło oraz cukier wanilinowy, krótko zmiksować
- dodać 100g mąki przesianej z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji
- posiekane orzechy oprószyć 1-2 łyżkami mąki, wsypać do ciasta, wymieszać z masą
- formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia
- do formy przełożyć ciasto, wyrównać
- piec w 180 stopniach przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka
- po upieczeniu wyjąć z piekarnika, a po lekkim ostygnięciu wyciągnąć z formy, całkowicie ostudzić
- przechowywać pod przykryciem
Keks z białek można wykonać z dowolnymi bakaliami, należy jedynie pamiętać, by ich ilość nie była większa niż przewidziana w przepisie ilość orzechów. Jeśli przygotujecie go na święta, wierzch warto udekorować, np. polewą z białej czekolady.
uwielbiam te wszystkie orzechy! za to kocham święta :) zapraszam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńpiękny Ci wyszedł:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Wydaje się taki mięciutki i delikatny jak chmurka. Zdjęcia są cudowne :)
OdpowiedzUsuńDokładnie taki jest - mięciutki i delikatny :)
UsuńWygląda jak chmurka :) Jestem pewna, że by mi smakował :)
OdpowiedzUsuńMmm to musi smakować wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńzostało mi białek i na duch zaczełam szukać jakiegoś ciekawego przepisu na ciasto z białek i tak tu właśnie trafiłam :D
OdpowiedzUsuńzrobiłam to ciasto i jestem pod wielkim wrażeniem :D
robi się łatwo i szybko :) a efekt końcowy powalający :) puszysty, w sam raz na słodkość i te bakalie mmm... od dziś ten keks będzie stałym bywalcem w naszym domu :D
ps.
rada dla keksowych łasuchów: od razu róbcie podwójną porcję i pieczcie dwa bo jeden zniknie migusiem ;P
Cieszę się i proponuję przejrzeć inne przepisy na blogu na wykorzystanie białek :)
Usuń