Z podanych proporcji można przygotować 10 dość dużych bułek.
Składniki:
400g mąki pszennej typ 650
300g mąki pełnoziarnistej
300ml letniej wody
200ml mleka
120g ziaren (u mnie sezam, pestki dyni i słonecznika)
25g drożdży świeżych
2 łyżki roztopionego masła
2 płaskie łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 białko i 1 łyżka mleka do posmarowania bułek
ziarna do posypania
Wykonanie:
- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- drożdże rozkruszyć, wymieszać z 100ml letniego mleka, dodać cukier i 1-2 łyżki mąki pszennej
- rozczyn pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut
- masło roztopić, ostudzić
- mąki przesiać (pozostałe na sicie otręby z mąki pełnoziarnistej wrzucić z powrotem do miski), dodać sól i ziarna, następnie dodać wyrośnięty rozczyn i wlać resztę mleka oraz większą część wody
- wyrobić ciasto, dodając w razie potrzeby pozostałą wodę (w zależności od wilgotności mąki), pod koniec wyrabiania wlać masło
- ciasto przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (zazwyczaj trwa to około 1 godziny)
- wyrośnięte ciasto podsypać mąką, odgazować, krótko zagniatając
- ciasto podzielić na 10 części, uformować bułki (ja przygotowałam 2 rodzaje bułek - jedne klasyczne, okrągłe, drugie - kwadratowe)
- uformowane bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach od siebie
- bułki przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na 20-30 minut
- piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni
- białko wymieszać z mlekiem, mieszanką posmarować z wierzchu wyrośnięte bułki
- wierzch bułek posypać wybranymi ziarnami
- bułki wstawić do piekarnika, piec 30-35 minut do lekkiego zrumienienia
- upieczone bułki wyjąć, całkowicie ostudzić
Bułki z powyższego przepisu można przygotować z dowolnymi ziarnami, pamiętając jedynie, by ich ilość w cieście była taka sama.
Jeżeli bułki posmarujemy mieszanką jajka i mleka (a nie białka jak w przepisie), po upieczeniu będą miały z wierzchu bardziej złoty kolor.
Nie ma to jak domowe pieczywo :)
OdpowiedzUsuńCudne :D
OdpowiedzUsuńDomowe najlepsze! :D
OdpowiedzUsuńdomowe bułeczki - zawsze na tak :)
OdpowiedzUsuńKochana Bereniko!!! Te bułki są ooobłęęęędne. Rano piekłam jedną porcję - wpadła córka na kawkę i...nie było bułek. Teraz piekę drugą porcję, która jutro trafi do drugiej córeczki (wiesz -sprawiedliwość musi być). Ale szkoda, że moja komórka nie potrafi robić dobrych zdjęć przy wieczornym świetle. Zrobiłabym zdjęcie tych bułek w piekarniku i wysłałabym Ci. Zdziwiłabyś się. Są przepiękne i smaczne (rano jedną zdążyłam zjeść). Dziękuję za przepis. Pozdrawiam Jola
OdpowiedzUsuńPs. Codziennie wertuję Twój blog, i codziennie coś tam pichcę. Jedno mi nie wyszło - ciasto krówka. Pierwsza warstwa popłynęła. Ale podałaś proporcję do budyniu - łyżka. A ja zrozumiałam - płaska łyżka. I wyszło za rzadkie, za to pyyycha. Następnym razem wyjdzie ok. Jeszcze raz pozdrawiam i życzę wielu inspiracji kulinarnych.
Dziękuję za zaufanie i cieszę się, że przepisy się sprawdzają :)
UsuńCo do podanych w przepisach składników, obecnie staram się podawać zarówno gramaturę, jak i łyżki/szklanki, żeby było jak najmniej niejasności przy robieniu ciast. Ja sama wolę używać wagi w kuchni, wiem jednak, że niektórzy jej np. nie mają. Niestety zarówno szklanki, jak i łyżki mogą się od siebie nieco różnić wielkością i nie są to miary doskonałe.
Bułki wyglądają bardzo apetycznie. Jeszcze dzisiaj je zrobię :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie,
OdpowiedzUsuńczy można użyć drożdży instant?
Pozdrawiam :)
Tak, ale należy ich dodać odpowiednio mniej (nie znam przelicznika).
Usuń