Mazurek kawowy

Mazurek kawowy to połączenie ciasta kruchego, konfitury wiśniowej oraz kremu kawowego, powstałego z połączenia masła, białej czekolady i naparu kawowego. Ze względu na krem, należy go przechowywać w lodówce, a przed podaniem lekko ocieplić.
Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm.

Wielkanocny mazurek


Mazurek kawowy

Składniki:

CIASTO KRUCHE
150g mąki pszennej
80g masła
30g cukru pudru
1-2 łyżki zimnej wody

NADZIENIE
200-250g konfitury wiśniowej
120g masła
100g białej czekolady
60ml mocnego naparu kawowego

wiśnie kandyzowane do dekoracji

Mazurek kawowy

Wykonanie:

CIASTO KRUCHE
- masło do ciasta powinno być z lodówki
- mąkę przesiać i wymieszać z cukrem pudrem
- dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, składniki posiekać razem
- zagnieść ciasto, dodając 1-2 łyżki zimnej wody

Mazurek na Wielkanoc

- ciasto zafoliować, schłodzić przez 1 godzinę
- schłodzonym ciastem wylepić dno tortownicy oraz podwyższony rant na 1,5-2cm
- ciasto nakłuć widelcem i ponownie schłodzić przez 1-2 godziny
- schłodzone ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni, piec przez około 20 minut lub do lekkiego zrumienienia
- upieczone ciasto ostudzić

Mazurek z ciasta kruchego

NADZIENIE
- konfiturę przełożyć do rondelka, gotować przez kilka minut, mieszając, żeby nie przywarła, aż nieco odparuje
- konfiturę lekko ostudzić, a następnie rozsmarować na kruchym cieście, schłodzić
- zaparzyć mocną kawę, używając 60ml wody, ostudzić
- w misce umieszczonej nad parą wodną umieścić masło, połamaną na mniejsze kawałki czekoladę oraz napar kawowy
- składniki podgrzewać do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji

mazurek z konfiturą wiśniową i kremem kawowym

- masę pozostawić do ostygnięcia, gdyż gorąca jest bardzo rzadka
- gęstniejący krem (można przyspieszyć jego gęstnięcie, chłodząc go w lodówce) przełożyć na konfiturę wiśniową, wyrównać
- na wierzchu ułożyć w odstępach od siebie połówki kandyzowanych wiśni
- gotowy mazurek schłodzić przez kilka godzin w lodówce
- przed podaniem można go ocieplić
- przechowywać w lodówce

Mazurek z kawą

1 komentarz:

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)