Orzechowe ciasteczka owsiane

Orzechowe ciasteczka owsiane to pyszne kruche krążki, przygotowane tylko z 5 składników. Ciasteczka w swoim składzie nie zawierają mąki. Do ich przygotowania niezbędny jest malakser, w którym należy rozdrobnić suche składniki.
Ciasteczka są mocno orzechowe w smaku i niesamowicie kruche.
Z podanego przepisu można przygotować około 30-35 sztuk.



Orzechowe ciasteczka owsiane

Składniki:

150g płatków owsianych
150g orzechów laskowych
100g masła
80g cukru pudru
1 jajko


Wykonanie:

- masło i jajko powinny być z lodówki
- orzechy laskowe podprażyć w piekarniku lub na patelni, zdjąć skórkę (najlepiej wrzucić uprażone orzechy do ściereczki i pocierać o siebie, wtedy skórka łatwiej odchodzi)
- do pojemnika malaksera przełożyć orzechy oraz płatki owsiane i cukier puder, składniki rozdrobnić (nie na całkowity pył)
- do składników suchych dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz jajko, wszystko posiekać razem i wymieszać do utworzenia zwartego, lekko klejącego ciasta
- ciasto można schłodzić w celu ułatwienia formowania ciastek (będzie się mniej kleić) lub zwilżać dłonie zimną wodą i dopiero formować


- z ciasta łyżeczką odrywać kawałki (około 15g), w dłoniach formować z nich kulki, które następnie dość mocno spłaszczać na papierze do pieczenia
- ciastka układać w niewielkich odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- blachę z ciastkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni, piec przez 14-15 minut do lekkiego zrumienienia
- upieczone ciasteczka pozostawić na blasze do ostygnięcia lub delikatnie zdjąć (ciepłe ciasteczka są mocno kruche)
- przechowywać w szczelnym pojemniku



4 komentarze:

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)