Rodzynkowiec

Rodzynkowiec to ciasto dla dorosłych, gdyż zawiera w sobie sporą dawkę alkoholu. Jest to klasyczny przekładaniec, w którym blaty biszkoptowe rozdziela krem, a wierzch zwieńcza polewa czekoladowa.
Chociaż w czeluściach internetu można znaleźć wiele przepisów na to ciasto, większość z nich ma w swoim składzie masę budyniową, z której ja zrezygnowałam, przygotowując swoją wersję tego wypieku. W moim rodzynkowcu znajdziecie pyszny, lekki krem kawowy powstały na bazie ubitej śmietanki i serka mascarpone.
Wierzch rodzynkowca to polewa czekoladowa z dużą zawartością namoczonych w wódce rodzynek. Ponieważ nie przepadamy za zbyt słodkimi polewami, do jej przygotowania wykorzystałam czekoladę deserową, która nadała całości mocno wytrawny smak. Dla tych, którzy nie są wielbicielami gorzkiej czekolady, przy składnikach w przepisie w nawiasie podałam opcjonalną wersję, czyli użycie pół na pół czekolady mlecznej z deserową.

Rodzynkowiec z wódką


Jeśli chodzi o zawartość alkoholu w rodzynkach, byłam szczerze i mile zaskoczona, gdy po ponad 36 godzinach moczenia w czystej wódce te małe, suszone owoce nabrały głębokiego smaku, który wcale nie kojarzył się z wódką, a raczej z jakimś dobrym alkoholowym nadzieniem do czekoladek. Podobnie było z pozostałym po moczeniu alkoholem - rodzynki wchłonęły około 2/3 wódki, a tej, która została, oddały swój smak i aromat.
Cóż więcej mogę dodać? Rodzynkowiec to smaczne i ładnie prezentujące się ciasto, więc warto poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie. I od razu dodam, że nie jestem wielką fanką ani rodzynek, ani czystej wódki, za to w poniższym cieście żaden z tych składników mi nie przeszkadzał, a wręcz bardzo smakował.
Przepis w niezmienionych proporcjach można wykorzystać w formie o wymiarach 20x20cm.

Rodzynkowiec z alkoholem

Rodzynkowiec

Składniki:

BISZKOPT
5 jajek
100g mąki pszennej
20g (około 2 łyżek) kakao
90g (około 7 łyżek) cukru

MASA KAWOWA
300g mascarpone
175ml śmietanki 30% lub 36%
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ( u mnie typu crema)


POLEWA
150g rodzynek
150ml wódki
150g czekolady deserowej (lub 75g czekolady deserowej i 75g czekolady mlecznej)
110ml śmietanki 30%
3/4 łyżeczki (3g) żelatyny
2 łyżki zimnej wody

PONCZ
około 50ml wódki odsączonej po moczeniu rodzynek
około 50ml naparu kawowego przygotowanego z 1 i 1/2 łyżeczki kawy i 1/2 łyżeczki cukru

Biszkopt z masą kawową i polewą z rodzynkami

Wykonanie:

RODZYNKI W ALKOHOLU
- do słoika wsypać rodzynki, zalać wódką tak, by alkohol przykrył wszystkie owoce
- słoik z rodzynkami szczelnie zakręcić i pozostawić na blacie kuchennym na 24-36 godzin, co jakiś czas wstrząsając zawartością, żeby wszystkie rodzynki miały okazję wchłonąć alkohol
- po tym czasie rodzynki odsączyć z alkoholu, pozostałą wódkę zlać i pozostawić do ponczu

BISZKOPT
- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- piekarnik rozgrzać do 175 stopni
- dno formy wyłożyć papierem do pieczenia (można najpierw posmarować tłuszczem, żeby papier lepiej się trzymał)
- białka oddzielić od żółtek


- białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając w kilku turach cukier
- do sztywnej piany dodawać po jednym żółtku, po każdym krótko miksując (ubijając) do połączenia się składników
- mąkę i kakao wymieszać w osobnej misce
- do ubitych jaj małymi partiami (po jednej łyżce) przesiewać mąkę z kakao, delikatnie mieszać łyżką, zagarniając masę od dołu
- gotową masę przełożyć delikatnie do formy, wyrównać, wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec przez około 30 minut do tzw. suchego patyczka
- po upieczeniu biszkopt pozostawić na jakiś czas w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć na blat, a po całkowitym ostygnięciu odkroić brzegi od formy i wyjąć z niej
- ostudzony biszkopt przekroić na dwa cieńsze blaty

Rodzynki moczone w wódce

MASA KAWOWA
- śmietanka i mascarpone muszą być zimne, prosto z lodówki
- mascarpone zmiksować krótko z kawą - ja użyłam drobnej kawy typu crema, zwykłą granulowaną kawę rozpuszczalną można najpierw rozdrobnić
- śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder
- do sztywnej śmietanki dodawać partiami mascarpone, ubijać aż masa zgęstnieje
- gotową masę schłodzić


PONCZ
- w zależności od tego, ile wódki pozostanie po odsączeniu rodzynek, przygotować napar kawowy z taką ilością wody, żeby razem z alkoholem otrzymać 100ml płynu
- mój napar powstał z 50ml wody, gdyż po odsączeniu owoców pozostało 50ml wódki
- napar kawowy ostudzić, połączyć z wódką

Biszkopt przekładany z rodzynkami

PRZEŁOŻENIE CIASTA
- na dnie formy ułożyć jeden z blatów biszkoptowych, nasączyć połową ponczu
- na blat biszkoptowy wyłożyć schłodzony krem kawowy, wyrównać
- wierzch przykryć drugim blatem biszkoptowym, nasączyć go pozostałym ponczem


POLEWA CZEKOLADOWA
- śmietankę podgrzać, zdjąć z palnika
- do gorącej śmietanki wrzucić połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, po minucie wymieszać do uzyskania gładkiej masy
- żelatynę zalać zimną woda, wymieszać, gdy napęcznieje, podgrzać 10-20 sekund w kuchence mikrofalowej, aż będzie gorąca
- do żelatyny dodać 1-2 łyżeczki masy czekoladowej, wymieszać energicznie
- zahartowaną żelatynę wlać do reszty czekolady, wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji
- do czekolady wsypać odsączone rodzynki, wymieszać
- gotową polewę wyłożyć od razu na wierzch drugiego biszkoptu, rozsmarowując ją tak, by pokryła całą powierzchnię
- ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc

Rodzynkowiec z kremem na bazie mascarpone

Krojenie rodzynkowca powinno się odbywać po wcześniejszym leżakowaniu w chłodnym miejscu, gdyż krem nie zawiera żelatyny i pod wpływem ciepła mięknie, co może utrudniać porcjowanie.

12 komentarzy:

  1. Mniam, ostatnio mam ogromną ochotę na ciasto z rodzynkami, to podoba mi się ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bardzo smaczne ciasto, a do tego ładnie wygląda na talerzu :)

      Usuń
  2. fantastyczne połączenie smaków :) pycha

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna propozycja :) Bardzo mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, mam zamiar upiec to super ciacho, tylko interesuje mnie wielkość blachy??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 20x20cm, na większą należy zwiększyć ilość składników.

      Usuń
  5. Witam czy podala by Pani ilość składników na większą blachę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, ale proszę podać wielkość blachy, na jaką mają być podane proporcje składników.

      Usuń
  6. Blacha 21x 32 . Jutro będę piekła Pani rodzynka 😊 a dzis przyłożyła ciasto Marcinek nie mogłam się oprzeć a teraz nie mogę się doczekać delektowania sie nim😊 bo Pani Marcinek i rodzynek wygląda obłędnie jak będę godna Pani ciast będę piekla kolejne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takiej blasze zrobiłabym rodzynkowca z 1,5 porcji. Pozdrawiam :-)

      Usuń
  7. Dziękuj ślicznie za odpowiedź pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.