Bułeczki z czekoladą to drożdżówki najeżone dużą ilością kawałków czekolady. Do wykonania bułeczek wykorzystałam ciasto drożdżowe z dodatkiem jogurtu. Nadaje on ciastu szczególną delikatność, a bułeczki dość długo zachowują swoją świeżość.
Z poniższego przepisu można upiec 10 sztuk.
Bułeczki drożdżowe z czekoladą
Składniki:
360g mąki pszennej
200g jogurtu naturalnego
75g cukru pudru
15g drożdży
2 łyżki domowego cukru waniliowego
1 jajko
szczypta soli
30g masła
130g mlecznej czekolady
1 jajko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
Wykonanie:
- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- w osobnym naczyniu przygotować rozczyn: drożdże rozkruszyć, wymieszać z połową jogurtu, dodać 1 łyżkę cukru pudru oraz 3 łyżki mąki, wszystko wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
- masło roztopić, ostudzić
- czekoladę pokroić w kostkę
- do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, pozostały cukier puder oraz domowy cukier waniliowy, składniki suche wymieszać
- do składników suchych przełożyć wyrośnięty rozczyn, jogurt oraz roztrzepane jajko, wszystko wymieszać
- ze składników wyrobić ciasto, dodać roztopione i ostudzone masło, wyrabiać ciasto przez kilka minut
- ciasto może być lekko klejące, ale nie należy dodawać więcej mąki
- miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości ciasta
- wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podsypując mąką, jeśli jest taka potrzeba
- ciasto podzielić na 10 części
- każdą część, podsypując mąką, rozwałkować na niewielki prostokątny placuszek
- na placuszku ułożyć dość gęsto kawałki czekolady
- placuszek zawinąć wzdłuż dłuższego boku, zakleić boki i spód rulonu tak, żeby kawałki czekolady nie wypadały
- rulon lekko wydłużyć, rolując go na blacie
- z rulonu utworzyć bułeczkę, przeplatając końce ciasta ze sobą
- bułeczki ułożyć w odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na 20-30 minut, w zależności od temperatury otoczenia
- wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem
- wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni, piec przez 20-22 minuty do zrumienienia
- upieczone bułeczki przechowywać pod przykryciem
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńjakoś sobie nie przypominam żebym robiła drożdżowe z jogurtem, trzeba będzie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńMmm, cudownie puszyste pyszności :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńCzy jak zostawie ciasto na noc w lodówce to będzie można z niego rano zrobić bułeczki? Czy już nie będzie się nadawac?
OdpowiedzUsuńPowinno się nadawać.
Usuń