Czekoladowe ciasteczka dyniowe

Czekoladowe ciasteczka dyniowe to małe słodkie krążki powstałe z ciasta kruchego z dodatkiem purée z dyni oraz gorzkiej czekolady. Ciasteczka tuż po upieczeniu są dość miękkie. Podczas stygnięcia ich konsystencja zmienia się, choć nawet po kilku dniach leżakowania w szczelnym pojemniku nie twardnieją. W smaku są intensywnie czekoladowe.
Ciasteczka warto przechowywać w chłodnym miejscu lub w lodówce ze względu na dodatek purée z dyni, zachowają wtedy swoją świeżość przez dłuższy czas.
Z podanego przepisu można przygotować 30 sztuk.

Czekoladowe ciasteczka z dynią


Czekoladowe ciasteczka dyniowe

Składniki:

250g mąki pszennej
150g purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni)
120g masła
100g cukru pudru
75g gorzkiej czekolady
30g kakao
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli

Dyniowe ciasteczka czekoladowe

Wykonanie:

- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić
- masło i cukier przełożyć do naczynia, utrzeć na puszystą masę
- do masy maślanej dodać jajko, purée z dyni oraz ekstrakt z wanilii, składniki utrzeć razem
- do masy dodać ostudzoną ale ciągle płynną czekoladę, składniki wymieszać


Ciasteczka czekoladowe z dynią

- składniki suche wymieszać razem (mąkę, sodę oczyszczona, kakao i sól), przesiać do masy
- wszystko wymieszać, zagnieść ciasto
- ciasto zafoliować i schłodzić lub od razu formować ciasteczka
- blachę wyłożyć papierem do pieczenia
- ciasto podzielić na 30 kawałków tej samej wielkości (można pomóc sobie wagą kuchenną)


Ciasteczka z czekoladą i dynią

- każdy kawałek spłaszczyć lekko dłonią, aby utworzył się krążek, następnie ciastko jeszcze bardziej spłaszczyć zębami widelca, odbijając przy tym wzorek
- ciastka ułożyć w niewielkich odstępach od siebie na blasze
- piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 15 minut
- po ostudzeniu przechowywać w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu


Ciasteczka dyniowe

6 komentarzy:

  1. ale pyszności :)
    uwielbiam czekoladowe ciastka

    OdpowiedzUsuń
  2. nie pogardziłabym takimi ciasteczkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten przepis koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czym można zastąpić masło?? ♡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Generalnie lepiej go nie zamieniać, kiedy dodamy inny tłuszcz, struktura ciastek może się zmienić.

      Usuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.