Ciasteczka warto przechowywać w chłodnym miejscu lub w lodówce ze względu na dodatek purée z dyni, zachowają wtedy swoją świeżość przez dłuższy czas.
Z podanego przepisu można przygotować 30 sztuk.
Składniki:
250g mąki pszennej
150g purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni)
120g masła
100g cukru pudru
75g gorzkiej czekolady
30g kakao
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
Wykonanie:
- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić
- masło i cukier przełożyć do naczynia, utrzeć na puszystą masę
- do masy maślanej dodać jajko, purée z dyni oraz ekstrakt z wanilii, składniki utrzeć razem
- do masy dodać ostudzoną ale ciągle płynną czekoladę, składniki wymieszać
- składniki suche wymieszać razem (mąkę, sodę oczyszczona, kakao i sól), przesiać do masy
- wszystko wymieszać, zagnieść ciasto
- ciasto zafoliować i schłodzić lub od razu formować ciasteczka
- blachę wyłożyć papierem do pieczenia
- ciasto podzielić na 30 kawałków tej samej wielkości (można pomóc sobie wagą kuchenną)
- każdy kawałek spłaszczyć lekko dłonią, aby utworzył się krążek, następnie ciastko jeszcze bardziej spłaszczyć zębami widelca, odbijając przy tym wzorek
- ciastka ułożyć w niewielkich odstępach od siebie na blasze
- piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 15 minut
- po ostudzeniu przechowywać w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu
ale pyszności :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam czekoladowe ciastka
nie pogardziłabym takimi ciasteczkami :)
OdpowiedzUsuńMuszę przetestować :D
OdpowiedzUsuńTen przepis koniecznie muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńCzym można zastąpić masło?? ♡
OdpowiedzUsuńGeneralnie lepiej go nie zamieniać, kiedy dodamy inny tłuszcz, struktura ciastek może się zmienić.
Usuń