Przepis możecie wykorzystać w formie o wymiarach 23x23cm.
Składniki:
160g mąki pszennej
100g mielonych orzechów włoskich
150g masła
120g cukru trzcinowego (lub nieco mniej, ciasto jest dość mocno słodkie)
3 jajka
3-4 łyżki domowego cukru waniliowego
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
300-350g śliwek
Wykonanie:
- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- śliwki umyć, przekroić na pół, pozbawić pestek
- masło utrzeć z cukrem na puszystą masę
- do utartego masła dodawać pojedynczo jajka, o każdym ucierając/miksując do jego wrobienia w masę
- mąkę wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia
- do masy dodać domowy cukier waniliowy oraz przesianą mąkę, wszystko delikatnie wymieszać lub krótko zmiksować na małych obrotach miksera
- na koniec do masy dodać zmielone orzechy włoskie, wymieszać
- formę wyłożyć papierem do pieczenia
- do formy przełożyć gotową masę, wyrównać
- połówki śliwek naciąć wzdłuż jeszcze raz na pół, nie przecinając skórki
- owoce układać obok siebie na cieście, skórką do dołu
- ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni, piec 50-60 minut lub do tzw. suchego patyczka
- ciasto po ostudzeniu pokroić w kwadraty, przechowywać pod przykryciem w chłodnym miejscu
Świetne połączenie, dodatek orzechów zawsze na plus :)
OdpowiedzUsuńLubię takie ciasta ze śliwkami :)
OdpowiedzUsuńBardzo proste, a zarazem smakowite ciacho - takie lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńMi też się tak jesiennie skojarzyło. Ale wygląda tak pysznie, że zjadłabym, nie bacząc na porę roku! :)
OdpowiedzUsuńRobiłem ciasto z tego przepisu. Cukru dałem 90 gram, a nie 120 bo nie lubię słodkich ciast. Fajnie że autorka przepisu podpowiedziała że przy 120 jest bardzo słodko. Ciasto robi się mega szybko i jest genialne w smaku, jest to dobry i szybki przepis, sprawdzony przeze mnie i mogę go Wam polecic.
OdpowiedzUsuńDodam, że ciasto jest jeszcze lepsze jak zamienicie mąke pszenną na krupczatkę. jest wowczas bardziej kruche. Pieke wówczas 50 min, po 60 za suche wychodzi.
OdpowiedzUsuń